10 mars 2008

Nästan ingen församling driver boende för äldre

Det är bra med variation. Nästan ingen församling i Svenska Kyrkan bedriver verksamhet i bolagsform. Några avviker från majoriteten. Det är bra.

Nästan ingen församling i Svenska kyrkan - och det finns flera tusen - driver ett boende för äldre, trots att många gamla vill byta till ett boende som är anpassat för dem. Det finns en stor efterfrågan. Det är bra att några församlingar avviker från majoriteten.

I Örebro har församlingarna i den kyrkliga samfälligheten ett eget bolag som äger fler än 70 studentlägenheter och 100 lägenheter anpassade för äldre.

Idag hölls ett nationellt seminarium om Svenska kyrkans del i boende för äldre. Kyrkoherde Lars B Stenström från Olaus Petri församling i Örebro var en av de medverkande. Han var med om att ta initiativ till Laurentiusgården i Örebro. Den kyrkliga samfällighetens ordförande Timmy Leijen är också ordförande i fastighetsbolaget.

Varken bolaget eller lägenheterna är subventionerade med församlingsmedlemmarnas pengar. Svenska kyrkan i Örebro tog ut pengar från banken som man inte hade en aning om vad de användes till och satte in i sitt eget bolag. Nu vet man vilken den nytta de gör för unga studenter och att de ger många över hundra äldre ett tryggt boende.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: