25 mars 2008

När ny teknik ger ett veck i tiden

Utveckling behöver inte betyda att ett bestämt antal steg ska tas eller faser genomgås. Mina misstag behöver inte bli dina för att du ska nå samma mål som jag. Och det behöver inte ta lika lång tid att i efterhand göra språnget andra redan gjort.

Tanzaniska fiskare som kanske aldrig ringt ett endaste telefonsamtal via en koppartråd använder nu mobiltelefoner i jobbet, på ett sätt som ökar deras säkerhet och stöder deras produktion. Så bra.

Två studenter i Uppsala har skrivit en uppsats om det här. Och redan i november förra året presenterade de sina rön vid en internationell konferens Wide Open Access 2007 i Bagamoyo, Tanzania.

Ny Teknik rapporterar.

Det här var den 1000:e postningen i bloggen Brygubben

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Markus sa...

Härligt med goda nyheter från Afrika!

Jag hörde liknande saker på Javaone i San Francisco för några år sedan. Bönder använde en mobil applikation för att kommunicera med marknadsplatsen i stan. De kunde förhandla om priser och bestämma vad de skulle tjäna mest på att ta med till marknaden, som kanske låg flera dagar från deras gård.

Det är dags att de får njuta tillväxt och frihet nu. Hoppas bara att inte de ny-protektionistiska strömningarna i USA och Europa förstör för dem.