04 mars 2009

Bryt ungdomarnas spelberoende nu

Alliansregeringen har planer på att minska idrottsrörelsens spelberoende. Det är bra. Men att barn- och ungdomsorganisationer inte får bidrag ur statens skattkista, utan istället gjorts beroende av överskott i Svenska Spel är galet.

Den kristna ungdomsorganisationen Equmenias ordförande Johan Nilsson skriver ett nödvändigt debattinlägg i kristna dagstidningen Dagen:

Kopplingen till Svenska Spels vinst även en etisk dimension för oss som kristen ungdomsorganisation. Vi vet ju att spelandet i Sverige de senaste åren ökat, med risken att fler blir spelmissbrukare. Vi anser det olustigt med ett bidragssystem som ger ungdomsrörelserna mer pengar ju fler medmänniskor som faller in i ett spelmissbruk.

Det är knappast mindre problematiskt för barn- och ungdomsorganisationer med annan ideologi. En drabbad rörelse är Svenska Kyrkans Unga. Till skillnad från de flesta andra har man en moderorganisation som med ett penndrag skulle kunna ersätta spelpengarna med ett bidrag ur den samlade kyrkoavgiften.

Men Svenska kyrkans riksstyrelse styrs av riksdagspartierna, så antagligen är dessa ledamöter förhindrade av sina partier att fatta det etiska beslutet som skulle göra barnen och ungdomarna i Svenska Kyrkans församlingar speloberoende.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: