11 mars 2009

Sensuschefen en dålig förlorare?

För tidningen Dagen förklarar Mats Bernerstedt, förbundschef i studieförbundet Sensus, varför Katolska kyrkan lämnar hans studieförbund och går över till Bilda med alla andra kyrkor i Sverige utom Svenska Kyrkan. Motivet ska enligt honom vara en irritation från katolskt håll mot att Sensus samarbetat med Svenska kyrkan kring HBT-frågor och engagerat sig i Stockholm Pride festivalen.

Bernerstedt har några andra idéer om vad förlusten av Katolska kyrkan som medlem kan ha för orsaker. Men han vet förstås vad som är nyhetsmässigt och blir en rubrik. De första bloggkommentarerna på artikeln bekräftar detta: Katolska kyrkan i Sverige ska framställas som homofober.

Förbundschefen i Sensus framstår i Dagens artikel mest som en dålig förlorare. Överraskningen över Katolska kyrkans beslut är svårt att ta på allvar. Och är den äkta, ja då har väl Mats Bernerstedt brustit i sin omvärldsbevakning, eller? Kan det vara så att fokus i förbundsledningen har varit inställt på helt andra frågor? Och kan det tänkas att signalerna från Sensus medarbetare ute i landet och medlemsorganisationernas företrädare i lokala och regionala styrelser inte når upp till till förbundskansliet i Stockholm-Älvsjö?

Folkbildningens plats i Svenska Kyrkan blir med Katolska kyrkans beslut aktuell att titta närmare på. Liksom Svenska Kyrkans plats i Sensus. Jobbet som Regionschef i Sensus för Uppsala-Härnösand är ledigt. Hoppas någon engagerad medlem i Svenska Kyrkan som vill inspirera Sensus till en kyrklig nystart söker jobbet.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

"En kyrklig nystart" blir snarast ett uttryck för vårt förhållande till det nuvarande förhållandet till SvK.
Men det kan väl bli bättre.
Svenska Kyrkan har ingen rak linje i dagsläget. Det är mest slalom med missade portar.

Anonym sa...

Hej här är Sensuschefen igen. Jag ser inte folkbildningsvärlden som en match med förlorare och vinnare. Rubriken i Dagen är satt av tidningen. Innehållet står den katolske biskopen för: motiven för att lämna Sensus är önskemål om att komma närmare de ortodoxa samt irritation över Sensus och Svenska kyrkans gemensamma arrangemang vid Stockholm Pride.

Sensus som organisation utgår, enligt stadgarna, från en kristen värdegrund och en mycket stor del av verksamheten sker med kristna församlingar och föreningar. I den meningen är vi verkligen ett kyrkligt studieförbund.

Med vänlig hälsning

Mats Bernerstedt
förbundschef i Sensus

Anonym sa...

Bra att Sv K får se att det får ekumeniska konsekvenser att lägga bibeln på hyllan, sparka ut apostar och deras efterföljare och flirta vilt med tidsandan. Snart kanske det är läge att gå ur och bli katolik rent av!