04 januari 2010

Före detta chefred tar över Svenska Kyrkans Tidning

Svenska Kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning får en publisher efter Dag Tuvelius. Det blir förra chefredaktören på Medievärlden Anders Ahlberg som tar över från 1 mars, rapporterar hans gamla tidning som sedan en tid helt övergivit pappersupplagan.

När Medievärlden frågar om hans relation till Kyrkans Tidning svarar han med att berätta om att han har präster i släkten. Tydligen var både hans farfar och morfar präster i Svenska Kyrkan.

Anders Ahlberg är inte kristen utan beskriver sig själv som agnostiker. Nu ska han alltså leda Svenska Kyrkans egen veckotidning, som också är en av de få svenskkyrkliga tidningarna med nationell spridning i  någon större upplaga. I uppdraget som publisher ingår även att svara för Kyrkans Tidnings ledarsida. Anders Ahlberg delar inte den kristna tron på ett evigt liv.

Han har före tiden med Medivärlden varit ansvarig utgivare för Västmanlands Läns Tidning. Och tidigare har han ett förflutet på Expressen.

Kyrkans Tidning har också på sin webbplats publicerat nyheten om Ahlberg. Han blir även vd för Berling Media och tar över ledningen av magasinet Amos och Svenska Missionskyrkans tidning Sändaren.

Anders Ahlberg är fyller 55 år om några veckor och blir därmed en av Kyrkans Tidnings äldsta chefredaktörer sedan starten 1982.

Tillägg 16:41

Tidningen Dagen har lagt ut en kortis.

Svenska Kyrkans Tidning måste ha en ledarsida som är en kyrkokristen röst i medievärlden. Även magasinet Amos vars affärsidé bygger på att den betalas av församlingar i Svenska Kyrkan som delar ut den till medlemmarna och hushållen inom församlingen, måste ledas av en medlem i Svenska Kyrkan som frimodigt företräder sin kyrka och den allmänliga kyrkans tro.

Anders Ahlberg har starka kopplingar till Västerås. Är det Berlings förre och mångårige ordförande Mats Svegfors, tidigare landshövding i samma stad, som haft ett finger med i spelet?

Mer bloggat om Svenska Kyrkans tidningar här hos Brygubben. Och om ett uttalande från koncernens vd. Och apropå att Berling Media (tidigare Svenska Kyrkans Press) har lagt ner fler tidningar än man startat.


Tillägg 17:17

Journalisten om utnämningen av Anders Ahlberg

 Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: