21 april 2009

Vänster mot höger i biskopsvalets andra omgång

Prästen och chefredaktören Helle Klein rapporterar på Aftonbladsbloggen och på Seglora Smedja ett preliminärt resultat från Svenska Kyrkans biskopsval i Stockholm idag.

Att Eva Brunne och Hans Ulfvebrand går vidare till den andra och avgörande omgången bekräftas av Stockholms stifts egen webbplats.

Ulfvebrand är uttalat det Moderaternas kandiadat som alla M-märkta elektorer aktivt uppmanas att rösta på. Eva Brunne uppfattas nog som en rödare teolog. Så när de som nu röstat på Mikael Mogren och de andra fem som inte längre är aktuella, då är det hon vinner andra omgången.

Svenska Kyrkans nya biskop i Stockholms stift blir Eva Brunne.

Uppdatering 15:51

Kristna dagstidningen Dagen har plockat upp röstsiffrorna från stiftets webbplats, men har inget eget att tillägga. Än.

Kyrkans Tidning var nästan lika snabba som Dagen med resultatet från dagens biskopsval. 7 minuter är nästan ingenting att bråka om i sammanhanget. De två elektorer som uttalar sig i artikeln bekräftar mitt konstaterande om en tydlig politisering av valet.Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Maja sa...

Brunne är väl uttalad sosse?

Anonym sa...

Som Maja skriver har väl Brunne partibok i det stora röda partiet och är därmed än mer partpolitiskt styrd än sin motståndare då hans parti har något friare tyglar. Men som det hette på en valaffisch för några år sedan: "Det är för mycket S & M i politiken" och det samma gäller kyrkopolitiken.

Både blåa Hans och röda Eva står för en fruktansvärd teologi, men Eva Brunne är nog den som mest aktivt kommer att driva igenom sin agenda och försöka rasera den traditionella kristna tron som ännu lever kvar i Stockholm. Hans Ulfvenbrand har inte varit lika aktiv i demonteringsarbetet trots sina inbjudningar av biskop Spong.

Anonym sa...

Eva Brunne lir inte biskop, hon gjorde bort sig för en tid sedan när hon sparkade ut den bästa diakonen i sista kursen.