Väsentligheter bör uppmärksammas. Annat ska förbigås. Brygubben har svårt skilja det ena från det andra. Stå ut med blandningen av seriöst och trams. Eller inte. Bloggen Brygubben skrivs av mig Martin Garlöv. Kommunikation och mediebruk är mitt yrke. Kristen är min livsåskådning. Alla ni som längs livsvägen hjälpt mig med förnuft och känsla har all rätt att ta åt sig äran av det som läsaren uppskattar. Dumheterna är helt mina egna.
30 november 2008
Mångreligiöst miljömöte avslutat. Se reprisen på nätet
Störst intryck på mig gjorde den amerikanske rabbinen Arthur Waskow. Se honom på YouTube här.
Andra bloggar om: miljö, klimatkonferens, uppsala, svenska kyrkan, religion,
28 november 2008
Kyrkklockorna gav livsmelodin åter
Den uppskattade författaren Thomas Sjödin berättar hur kyrkklockornas klang hjälpte honom tillbaka till livsmelodin i sorgen över sina söner.
I pressmeddelandet för hans bok Ett brustet halleluja som kom i oktober läser jag:
En höstklar söndagsmorgon sneddar Tomas Sjödin över kanalbron i Haga i Göteborg. Klockorna i Hagakyrkan ringer som de gjort i långt mer än hundra år. Trots att han rört sig i dessa kvarter i mer än 25 år har han aldrig tidigare lagt märke till ringningen som han nu gör. Det är något i rytmen, den dova, tunga klangen som får honom att fundera: Vad är det där som kan sägas vara klangen av en människa, det som sjunger i själen?
Se och hör honom berätta på SVT Play i ett inslag från Gokväll 19 november.
Andra bloggar om: kyrkklockor, kyrkklocka, thomas sjödin,
27 november 2008
Dagens chattande biskop
Så här svarar en god lutheran:
Stefan: Är det lönt för SvK att bry sig om miljön när vi ändå kommer att möta domedagen vilket år som helst?Tack Senapsfrön och fikonspråk för tipset
Anders Wejryd: Om så världen går under imorgon så planterar jag ändå mitt äppelträd, sade Martin Luther.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, miljö, sydsvenskan, chatta, anders wejryd, ärkebiskopen, biskop
Recensera din kyrka. Eller någon annans.
Ta dig nu till Kyrkokartan och skriv något vänligt och intressant om den kyrka du kallar din.
Och kyrkobyggnaderna hör till en församling (med något undantag) så skriv gärna något om livet i församlingen, om människorna och kännetecknen.
Andra bloggar om: kyrka, kyrkobyggnad, recensera, recension, kyrkokartan, Svenska kyrkan
Kvällens sidekick: Statsminster Reinfeldt
I torsdagens Aktuellt i SVT fick statsminister Fredrik Reienfeldt medverka som något av kvällens sidekick till nyhetsankaret Karin Hübinette. Han kommenterade tre långa reportage på raken. Utrikesinslaget från terrordrabbade Mumbai var vär inte planerat iförväg. Men ändå, lite märkligt var det att han stod där i studion hela långa sändningen. Skönt att Lage Larsson inte bad honom kommentera morgondagens väder.
Andra bloggar om: media, journalistik, statsministern, politik, svt, aktuellt
Bloggare blir helgsmålsringare
För övrigt borde Kartago förstöras (om det redan inte är det) och helgsmålsringning flyttas till fredag kväll. För det är då de flesta människor anser att helgen börjar.
Kyrkklockor och Public Service gör mest rätt i att med bing och bong och i tablåerna bekräfta inte minst barnens känsla för feeling: Fredagsmyset är en rit som bekräftar att det är dags för vila och gemenskap. Det vet i alla fall alla barn.
Andra bloggar om: kyrka, svt, bloggosfären, fredagsmys, kyrkklockor,
26 november 2008
Existera behöver inte sluta med döden
Svenska Kyrkans och Svenska Missionskyrkan äger tidningar tillsammans genom Berling Press. Förra året startades magasinet Existera. Ett projekt som uppskattades av flera och som prisades som årets nykomling 2007 av tidningsbranschen själv.
Som Vassa Eggen berättar är det tyvärr ett pris som inte tycks ge livskraft åt mottagarna. Och nu meddelar chefredaktören Dag Tuvelius att det nummer av tidningen som är på väg ut till prenumeranter och tidningshyllor är det näst sista. Temat är döden.
Men Existera har ett nummer kvar, så det behöver inte sluta med döden. Brygubben bjuder på det mest passande temat för sista numret som ska komma i mars 2009. Temat bör vara givet: Uppståndelsen.
Magasinet Existera bör sluta med flaggan i topp och manifestera att två kristna kyrkor står bakom och har gjort projektet möjligt. Jag tror redaktören Brita Häll och chefredaktören Dag Tuvelius skulle göra något mycket bra och rätt egensinnigt av Uppståndelsen som tema. Om de nu inte trillar dit på att vara tidsanpassade och flirta med vad som är PK.
Uppståndelsen till livet och seger över döde, kommer alltid vara lika otidsenligt som aktuellt. Det är paradoxen.
Det meddelas att Existera ska leva vidare på nätet. Kan så vara. Men stoppet för Existera på papper borde få ledningen för Berling Press att tänka mer i helheter.
Existera har redan en rätt kul sajt, men systermagasinet Amos med sin imponerande upplaga på 500.000 ex inte har något webbplats värd namnet. Slå ihop dem. Och koppla på den internetradio Refugen som också drivs inom moderbolaget Berling Media. Det skulle ge synergieffekter.
De bästa artiklarna i Existera skulle ha passat lika bra i Amos. Och tvärtom. Journalisterna för de båda tidningarna skulle möjligen reflexmässigt säga emot mig. Men jag behöver inte ha fel för det.
Magasinet Amos har arrangerat existensiella caféer i Stockholm med Svenska Kyrkans studieförbund Sensus. Mycket bra. Och ett upplägg som kan kopieras i flera städer runt om i landet.
Existeras förra nummer var kopplat till den uppmärksammade Maria-utställningen på Historiska museet i Stockholm, som Berling Media sponsrar. Också en bra sak att koppla tidningen berättelser till berättande i form av en utställning i det fysiska rummet.
I september 2009 kommer Amos inför kyrkovalet 20 september. Flera hundratusen hushåll kommer att få tidningen hem i brevlådan. Ingen dålig ingång för att marknadsföra en levande webbplats som tar människors livsfrågor på allvar.
I Berling Media finns också två andra spännande tidningar, Trots Allt och Pilgrim. Koppla även dem till en ny webbplats. Det vore att lägga in ännu en växel. Existera skulle kunna bli namnet på en webbportal för flera kristna tidningar och en radiostation. Med en kraftsamling av det här slaget ligger webb-tv inom räckhåll.
Både Trots Allt och Pilgrim är mer än tidningar. Deras namn ger också kvalitetsstämpel åt seminarier och kurser, retreater och andlig vägledning. Båda har en tydlig och välgörande koppling till förlagsverksamhet med utgivning av viktiga böcker. För Pilgrim är också Bjärka-Säby en mötesplats med särskilda kvalitéer.
Mer om döden för Existera hos Tidskrift.nu och på Mohamed Omars blogg
Andra bloggar om: tidningar, media, kyrka, kristendom, kristen tro, tro, svenska kyrkan, kyrkans tidning
Färdas med lätt packning
Nu skapas en helgonled från Finsta i Uppland norrut, genom Gästrikland och Hälsingland och vidare upp till Nidarosdomen i Trondheim.
Böcker om pilgrimer och pilgrimsvandringar här
Andra bloggar om: pilgrim, vandra, gästrikland, uppland, hälsingland, trondheim
25 november 2008
Ålder och utbildning bestämmer kramandet
På svenska arbetsplatser är det de som redan kramas mest som vill kramas ännu mer och det är främst av personliga skäl som man kramas. Undrar, sa flundran, av vilka opersonliga skäl man kramas på jobbet?
Unga, välutbildade medarbetare kramas mer på jobbet än äldre och de med mindre av utbildning. Kvinnor kramas dubbelt så ofta som män.
Någon kristen medmänniska borde ge Röda Korsets ledning en kram, så att de kan börja bearbeta sin kristofobi. Den som för en tid sedan ledde till att de stoppade annonsen för ett Startpaket kristna för sökare. Svenska Kyrkans egen veckotidning Kyrkans Tidning skrev om saken.
Julen är rätt tid för att ge mer än man tänkt sig till dem som behöver mest. Svenska Kyrkans insamling kopplas klimatfrågan. När nu syföreningar i Svenska Kyrkan landet runt håller sina basarer och auktioner kommer många pengar att samlas in. Ett namnbyte sätter en del på spel.
Mest uppmärksammat är att Lutherhjälpen skrotas. Men Svenska Kyrkans Mission försvinner också.
Andra bloggar om: röda korset, kram, kramar, insamling, samhälle, kristen, kors
Källa: Röda Korset
24 november 2008
Unga i Stockholm lånar mest
24 november: Så här kan dagen sammanfattas
Uppsala måndag 24 november. Gick ut och köpte häftklamrar på Clas Ohlson. Gick hem. Tog en bild. Det fanns ingen anledning att gå ut igen. Som synes.
Domprost kluven inför innerlighet och värme
Om gudstjänsten och mötet med de 200 som firande gudstjänst tillsammans här skriver han:
...en mer evangelikal och karismatisk tradition än vad jag gör och att vi ibland märker att det finns stora skillnader i vår bibelsyn, gläds jag ändå över den innerlighet och värme jag möter i det sammanhanget.
Åke Bonniers inlägg har hittills innehållet en hel del väldigt bestämda uttalanden, som ändå blir hanterliga när han i andra inlägg direkt och indirekt (mer omedvetet?) ger uttryck för en kluvenhet inför tro, andra kristna och kyrkan.
Läs gärna domprostens ord om detta med olika sätt att hälsa men även den inblick han ger i hur Stockholms stift sållar bland sökande till lediga kyrkoherdetjänster.
Andra bloggar om: s:ta klara, stockholm, Svenska kyrkan, åke bonnier, domprost, gudstjänst, evangelikal, karismatisk
Sammanhanget är allt. Mediet är budskapet.
Det finns en massa anledningar: dels att deepedition numera är rejält läst och känd. Dels att jag inte längre är anonym. Dels att det idag är mer komplexa nätverk som gör att jag inte längre känner för att fläka ut vad jag gör och tänker runt mitt privata. Alla på mitt jobb läser det här - alltså kan jag inte berätta så mycket.
Andra bloggar om: bloggar, bloggande, bloggosfären, deeped, deepedition, mcluhan, kontext, kommunikation
21 november 2008
Platsar i vandrarens ryggsäck
En smart förpackning för margarinet till mackan när man är på vandring.
Alltid uppmuntrande med design som passerar gränsen mellan Varför? och Varför inte?
Källa: Ny Teknik
Andra bloggar om: teknik, design, margarin, vandra, matsaäck
20 november 2008
Livshjälp är vad en statlig utredning borde föreslå.
Jag skrev för ganska länge sedan om att vi behöver livshjälp väldigt mycket mer än vi behöver dödshjälp på den här plågade planeten, och jag tycker fortfarande så. Vi behöver ge varandra mer stöd och gemenskap i livet, dela dess villkor med varann och göra det vi kan för världens många nödlidande.
Han som skrev är präst. Jag skulle önska att han fick sitta ner en stund med sjukhusprästen Daniel Brattgård. Som Brattgård framträder i massmedia verkar han vara något hospitaliserad. Min Facebook-kompis skulle kunna ge sin prästkollega hjälp på traven att byta perspektiv föra tt se hur illa det stämmer med kristen tro att stifta lag om hjälp till självmord.
Dödshjälpsdebatten behöver föras. Den får inte tystas. Nu gäller det att finna en samtalston som funkar. Daniel Brattgårds uttalanden får ställas bredvid andra och prövas. Så här sa Svenska Kyrkans läronämnd tidigare i höstas.
Diskussionen om aktiv dödshjälp rymmer en hel rad teologiskt och etiskt viktiga frågor. Dessa kräver en aktualisering av vad kyrkans bekännelse om livets okränkbarhet och värde betyder i olika existentiella, sociala och medicinska sammanhang. Läronämnden understryker därför vikten av fortsatt arbete med denna fråga i hela dess komplexitet.
Redan 2001 uttalade samma läronämnd
Kyrkomötesledamoten Carina Etander Rimborg bloggar om dödshjälp. Hon länkar till ett tungt debattinlägg av den romersk-katolske biskopen i Sverige Anders Alborelius.Frågorna om konsekvenserna av kyrkans bekännelse till livets okränkbarhet och människans värde och värdighet liksom möjligheterna till aktiv dödshjälp har länge varit föremål för omfattande teologisk och etisk bearbetning. Frågorna blir alltmer brännande såväl på samhällsnivå som i den enskilda människans relation till Gud och brottning med sitt samvete. Läronämnden understryker därför vikten av ett fortsatt arbete med hithörande frågor i samråd med andra kyrkor och med medicinsk sakkunskap.
Andra bloggar om: dödshjälp, präst, etik
Torsdag 21:22 En högtidsstund
We know who you are, we know where you live and we could come after you in ways too horrible to tell. But being the extraordinarily nice chaps we are, we've figured a better way to get our own back: We've launched our own Monty Python channel on YouTube.
Andra bloggar om: Monty Python, youtube,
Nu är klockan slagen
Storan, kallas den och är en av fem i domkyrkotornet. Thornan, Malman, Massan och Bönan heter de fyra andra.
Fullt spel
Inför varje helg sker det traditionsenligt helgsmålsringning kl 18 kvällen innan under tre minuter, med samma klockor som sedan används den därpå följande dagen. Vid alla gudstjänster och konserter ringer sedan vaktmästarna under två-tre minuter. Är det ett mindre evenemang används då en eller två klockor och vid huvudgudstjänsten på söndagen används tre, fyra eller fem klockor, beroende på hur stor helgen är under kyrkoåret. Vid julnatt, nyårsnatt och påsknatt rings det med fullt spel, det vill säga samtliga fem klockor.
Akadmisk högtidsringning för alla doktorer
Det finns också några särskilda ringningar, varav en del med rötter i medeltiden. En sådan är den akademiska högtidsringningen, då Storan ringer i tio minuter med början kl 8 den dag då det är doktorspromotion eller professorsinstallation vid Universitetet.
Präst med dubbla skydd
Det är Jonas Lindberg, präst och kommunikationsansvarig i domkyrkoförsamlingen, som iförd dubbla hörselskydd har filmat Storan. Den korta filmen innehåller också en sekvens med utsikten norrut från domkyrkans norra torn, där klockorna är belägna.
Klockor ska höras
Brygubben har fått för sig att det blivit vanligare att folk gnäller över att kyrkklockorna ringer. Nyligen fick en församling på landet domslut på att man måste se till att en gubbe isoleras från klockklangen. Korkat av folk att flytta in nära en kyrka om man likt trollen inte tål klockornas välljud. Köp hörselskydd till gnällspikarna. Prästen Jonas som filmade i Uppsala vet att det hjälper. Kyrkklockar ska höras långt och ofta. Det rings för lite och för tyst.
Flytta helgmålsringningen till fredag
Svenska barn har infört den goda traditionen fredagsmys. En helig rit som kyrkornas klockor borde bekräfta. Vem blir den första församling som låter kyrkans klockor ringa in helgen då den börjar för de flesta svenska familjer? Ding och dong med med chips och tacos. Så ska det låta.
Andra bloggar om: uppsala, uppsala domkyrka, kyrkklocka, klocka, kyrkklockor
19 november 2008
Tala är silver. Träffas är guld
De kommunikationsmedel som är förlängningen av människokroppen och de fem sinnena (för att tala med Marshall McLuhan) blir komplement.
Hela rapporten här
Andra bloggar om: kommunikation, mcluhan, vinco,
Den frånvarande journalisten har ingen framtid
Hon skriver:
De läsare som tycker sig kommentera eller engagera sig för döva och blinda kommer att tröttna. Om de däremot får känna sig sedda och lyssnade på kommer de att återvända. Så min uppmaning till alla mediehus: Se till att alla reportrar går in på nätet åtminstone en gång om dagen och kollar sina egna artiklar, och eventuella kommentarer, och tar sig tid att bemöta dem. Det behöver inte alltid handla om att kasta sig in i diskussioner eller bemöta seriös kritik. Det kan vara så enkelt som att skriva "Tack för din kommentar".
Andra bloggar om: journalister, journalistik, media,
Oadresserad DR kan vinna över adresserad
48 procent av mottagarna uppger att de bläddrar igenom adresserad direktreklam och läser mer noggrant endast om reklamen intresserar dem. Lite fler, 56 procent, gör detsamma med reklamen utan personlig adress. 24 procent läser inte alls direktadresserad reklam och 20 procent läser aldrig den oadresserade reklamen.
Nog hade Brygubben föreställt sig att skillnaden skulle vara till den adresserade reklamens fördel. En förklaring till resultatet kan vara att de som tackat nej till reklam med nix inte ens blivit tillfrågade.
Det kan nog också tänkas att mottagandet av reklam också beror på avsändaren.
Samma undersökning visar att 9 av 10 hushåll återvinner sin direktreklam. Puh.
Andra bloggar om: reklam, direktreklam, posten, återvinning
Efter 15.000 frågor får Mikael bibelpriset
Idag får han ett fint pris av Svenska Bibelsällskapet, det läser Brygubben i Dagen.se Och han hamnar i fint sällskap: Författaren och akademiledamoten Kerstin Ekman var prisets mottagare 2004. Det har också gått till Anders Piltz och Ylva Eggehorn.
Andra bloggar om: bibeln, webb, pris
18 november 2008
Teologiska rummet vidgar mitt sinne
Bäst just nu i mina lurar är Teologiska Rummet från SR P1. Så intressanta människor som får komma till tals i angelägna ämnen. Som för samtal utan att behöva vara eniga i ett vettigt tonläge.
Programledaren Peter Sandberg borde få något slags pris. Varför inte Årets Folkbildare? Han är härmed nominerad av mig. Någon däremot? Nej, jag finner honom vald.
Andra bloggar om: teologi, radio, peter sandberg, brygubben
50+ tänker sig att Svenska Kyrkan är en toppenarbetsplats
Svenska Kyrkan blir bland svenskar 50-65 år en drömarbetsgivare. Det var väl ändå otippat, så pass mycket negativ media Svenska Kyrkan fått under en följd av år.
Vilka förklaringar finns det? Att människor har andra informationskällor än massmedia som de värderar högt när det handlar om så viktiga saker som jobbet?
Personliga erfarenheter? Miljoner människor kommer i direktkontakt med Svenska Kyrkan varje år, liksom med IKEA.
Det positiva resultatet gäller det nu för styrande och ledare inom Svenska Kyrkan att förvalta. En positiv attityd från en viktig åldergrupp (ja, det finns flera) som det bör finnas goda möjligheter att rekrytera volontärer i till församlingsarbetet över hela landet.
Den medlem i Svenska Kyrkan som väljer att vara aktiv i sin församling och sluter sig samman med andra aktiva, har stora möjligheter att påverka. Större än i flera andra organisationer och folkrörelser.
Nästa år är det kyrkoval. Söndag 20 september får alla medlemmar i Svenska Kyrkan från 16 år och uppåt gå och rösta. Man kan rösta på de kandidater som erbjuds på olika listor, eller bilda en egen nomineringsgrupp och skapa en egen lista.
Tillägg 19 november: Bloggande Kungsbackaherden kommenterar detta med generationer och identifikation. Han är förklaringen mer än på spåret. Dagstidningen Dagen har idag gårdagens nyhet.
Källa: Svenska Kyrkan och pressmeddelande som pdf
Andra bloggar om: arbete, arbetsmarknad, svenska kyrkan, kyrkan, jobb, äldre, yrkesliv, yrkesarbete
Vad kan ni mitt barn, frågade prästen
17 november 2008
Om att gästa Starbucks skulle vara som ett kyrkobesök
Andra bloggar om: kyrka, service, starbucks, värdskap, kommunikation
16 november 2008
700.000 eller fler röstar i Svenska Kyrkan 2009
I det senaste valet 2005 deltog över 700.000 medlemmar. Det var det andra valet sedan Svenska Kyrkan upphörde att vara statskyrka och blev fri som de andra kyrkorna och trossamfunden i Sverige. Den 20 september 2009 är det kyrkoval för tredje gången efter 2000.
Det är sant att andelen medlemmar som röstar är lägre än i allmänna val. Men jämförelsen ska göras med kyrkliga val längre tillbaka. De senaste 50 åren har aldrig fler än 1 av 5 använt sin rösträtt. I det första kyrkovalet 1931 röstade 23,9 % och de senaste 20 åren har valdeltagandet varit mellan 10 och 12 procent. Enda undantaget är förrförra valet 2001 med lite mer än 14 procent röstande.
Störst andel medlemmar röstar i små och riktigt stora församlingar. I lilla Lekvattnets församling i Karlstads stift röstade 49,1 procent senast. I församlingar med 8 000–15 000 röstberättigade medlemmar var det 2005 10,7 procent som röstade. I församlingar med fler än 15 000 medlemmar steg valdeltagandet till 11,6 procent.
Flera allmänpolitiska partier uppträder inom Svenska Kyrkan som så kallade nominieringsgrupper. En ordning som är en onödig rest från statskyrkosystemet. Det är som om en del partifunktionärer inte accepterat att både stat och kyrka valt att ta konsekvenserna av en mer än 50 år gammal lag om religionsfrihet.
Tyvärr är det många aktiva medlemmar i Svenska Kyrkan som bojkottar kyrkovalet på grund av partipolitiseringen. Det finns flera undersökningar från de senaste valen som pekar på att bara hälften av de aktiva medlemmarna använder sin rösträtt. En besvärande låg andel.
Valsystemet från 2000 har närmast skärpt partipolitiseringen, mest på stifts och riksnivå. Och avskaffandet av indirekta val nedifrån och upp har gjort att det inte längre finns garantier för att de som tar plats i stiftsfullmäktige och kyrkomöte har någon lokal förankring. Det systemet inte kan garantera måste uppvägas av enskildas omsorg om Svenska Kyrkans väl och tur.
De dominerande allmänpolitiska partierna värnar nu ett valsystem i Svenska Kyrkan som kostar enorma pengar, konserverar en ordning som är onödig i ett fritt trossamfund och som begränsar möjligheterna för nya medlemmar att engagera sig och delta i beslutsfattandet.
Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan, POSK är den grupp som samlar flest lokala obunda grupper. Här ryms fria röster i en fri kyrka. De obunda grupperna inom POSK lovar sina väljare 2009 att radikalt ändra valsystemet, så att demokratin kan förnyas, öppnas för fler och kosta
en bråkdel jämfört med idag.
Andra bloggar om: kyrkoval, svenska kyrkan, kyrkopolitik, posk
Det är fult att luras. Särskilt att lura barn
Och värre är: Jag har som vuxen lurat en kommande generation, som borde ha det bättre förspänt.
Att svalda druvkärnor och tuggummin fastnar i blindtarmen tror jag fortfarande på.
Och mormor sa att man inte fick göra sådan där fula grimaser med fingrarna i munnen, för då kunde man bli slapp i den ena av de två ringmuskler man hade. Nästan lika illa som att bli förslappad i den som sitter i andra änden på matsmältningsapparaten.
Utmärkta tidningen VI samlar på lur.
En sak är däremot sant: Vuxna män som lurar barn får hår i öronen och näsan. Och gäddhäng och knöliga fötter är straffet för kvinnor som gör detsamma.
Andra bloggar om: barn, sanning, vi-tidnngen, lögn, faktoider
13 november 2008
3 procent skitsnack
Källa: Medievärlden
Andra bloggar om: skitprat, socioligi, arbetsliv, jobb, tala
Måste verkligen min tro och statens lag gå ihop?
Friheten att tro, valet av livsåskådning, är en större fråga än vad parlamentet stiftar lag om. Turbulensen kring ett tv-program visar sig vara en alltför begränsad utgångspunkt för en dialog. När Sveriges största morgontidning gör deklarationer på sin ledarsida, så blir det alltid makten som som talar. Mediet är budskapet.
Det blir vanskligt om man argumenterar ensidigt för svensk lag i globaliseringens tidevarv. Det blir mest som att förfäkta de gamla landskapslagarna.
Måste verkligen min tro och statens lag gå ihop? Jag prövar med att hävda att min tro står över lagen. Det har funkat förr för andra och förändrat världen för många.
Och ska ändå hälsningsseder diskuteras, då är det överklassen som ska börja hälsa och uppföra sig. Först av allt.
Chefer ska gå runt och hälsa på sina medarbetare. Lärare på sina elever. Vi ska alla hälsa på busschauffören och på expediten i kassan. Inte stå och prata i mobiltelefon upp i deras ansikte som tjänar oss i vardagen. Politiker ska hälsa på sina väljare. Präster på sina församlingsbor. Föräldrar på sina barn. Och på deras kamrater.
Dagens Nyheters ledning kan se till att alla medarbetare på tidningen blir föredömen. Bli kända i långt över medievärlden för ett gott uppförande, ett trevligt sätt och fasta handslag med ögonkontakt av bästa märke.
Då kommer DN:s journalister att positivt märka ut sig på presskonferenser och evenemang man bevakar, när man ringer upp dem man vill intervjuar, besöker arbetsplatser och skolor, ringer på enskilda människors dörrklockor och efter inbjudan stiger in i deras hem.
Två bloggande präster i Svenska Kyrkan kommenterar ledaren i DN. Olika. Präster är inte vilka troende som helst. De har gått med på att vigas till ett ämbete i kyrkan och därför företräder de kyrkans tro framför sin egen. Läs Karin Långström Vinge här och Åke Bonnier här.
Andra bloggar om: media, dagens nyheter, islam, präster, politiker, tro, religion, överklass,
Ärkebiskopen höjer Svenska Kyrkans förtroende
Att skillnaden mellan förtroendet för ärkebiskopen och Svenska Kyrkan ändå är ganska lika är bra. För Moderaterna är det ett bekymmer att partiet inte åtnjuter samma höga förtroende som partiledaren.
Tidningen Dagens vinkling på den nya förtroendebarometern är att Svenska Kyrkan tappat i ranking från 46 % till 34 % på två år. Nå, av artikeln framgår att förtroendet för Svenska Kyrkan är lika högt som för dagspressen. Och det allmänna förtroendet för ärkebiskop Anders är högre än för Mona Sahlin.
Svenska Kyrkans egen tidning Kyrkans Tidning lyfter fram att förtroendet för Svenska Kyrkan är högre än för SAS.
Martin Jönsson på SVD refererar och kommenterar på sin blogg.
Andra bloggar om: omvärld, omvärldsbevakning, svenska kyrkan, ärkebiskopen, förtroendebarometern, dagspress, sas, dagen, kyrkans tidning
Kevin Kelly om kommande 5000 dagar med webben
Hör Kevin Kelly profetera om de kommande dagarna.
- Förunderligt att vi inte förundras över allt det som skett de första 5000 dagarna. Om jag för tio år berättat om det vi tar för givet idag och som kommer till oss gratis med internet, då skulle ingen trott mig.
Andra bloggar om: kevin kelly, prognos, profetia, webben, web, internet
Hans animationer gör skillnad
- Min mormor var "född" i Ghana (som idag är där Sverige vad vid förra sekelskiftet, min mor "föddes" i Egypten jag är släktens mexican, min dotter "kommer från" Chile och mitt barnbarn från Singapore, säger Hans Rosling för att visa på den globala utvecklingen under hundra år.
-Min granne kan namnet på 200 olika viner. Jag kan namnet på två: rött och vitt. Men jag kan namnet på 200 länder och han kan namnet på två: i-länder och u-länder.
Hans Rosling betonar vikten av utbildning. Och mänskliga rättigheter och kultur som höga mål. Han budskap är att det till synes omöjliga är det möjliga. Se hela videon. Den är värd det. Och slutet är det oväntade, om du inte sett den här inspelningen från 2007 tidigare. Jag lovar.
Bonus: Ett bootleg från SIME 2008.
Andra bloggar om: hans rosling, gapminder, ekonomi, hälsa, utbildning, internationellt, politik
11 november 2008
Andra bullar för svensk radio
Lagman Martin Holmgren är utredaren som föreslår att tillstånden att sända reklamradio i framtiden ska fördelas genom ett slutet anbudsförfarande. Högsta budgivare vinner, som när det gäller tv. Tillstånd ska enligt utredningen ges för sex år i taget.
En nuvarande regel om en viss andel lokalt material slopas från 2010. En motsvarande regel för Public Service-TV i SVT:s regi är under debatt.
I pressmeddeladet från regeringskansliet konstateras att nuvarande innehavare av lokalradiotillstånd får fortsätta att sända på förmånliga villkor. Man erbjuds sända vidare i fyra år utan att behöva söka nya sändningstillstånd och för det blygsamma beloppet 45.000 kr. Inte heller de befintliga kanalerna behöver ha eget eller lokalt producerat material i sina sändningar.
Antagligen kommer det inte till så värst många nya aktörer före 2014, om den här utredningens förslag går igenom. Men sen kan det bli fler eller andra. Och det blir mycket billigare. Minst 200 miljoner kommer de nuvarande aktörerna spara in.
Utredningen har också tittat på de tekniska möjligheterna för en rikstäckande reklamradiokanal och kommer fram till att det inte finns plats för någon sådan på FM-bandet. Det får bli digitalradio istället. Om det ska bli någon alls. Fördelningen av tillstånd för digital radio skulle bli som för tv.
Brygubben konstaterar att om det står något om radio över internet, så är det ingen sak som pressekreterarna vid regeringskansliet nappat på i alla fall.
Martin Jönsson på SVD kommenterar här.
Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg tycks inte särskilt glad åt utredningens förslag. Till sin egen kulturredaktion i P1 säger hon:
- Reklamradion har fått villkor som få andra medieaktörer kan drömma om. Att öka intäkterna med minst en halv miljard, att få ökade sponsorintäkter och sen inga som helst krav på innehåll. Det är ju lysande - och en lite väl tidig julklapp.
Lokala stationer finns redan på nätet. Några påminner om de tidiga närradiostationerna och den plats som den unga Sveriges Radio gav för allemansradio.
Andra bloggar om: medier, media, radio, reklamradio, kommersiell radio, sveriges radio
Intervju med Tomas Sjödin: Den tyngdlösa själen
– Jag tror att det är riskabelt att försöka bena ut var själen finns någonstans, jag är övertygad om att själen, anden och kroppen är ett. Kroppen kan inte bara vara ett transportmedel, lika lite som att jaget och själen skulle finnas någon annanstans.
Läs intervjun och fråga dig sedan: Hur skulle tro kunna vara en privatsak?
Andra bloggar om: tomas sjödin, tro, kristendom, handikapp, själen, anden, kroppen,
Biskop Jackélen om den personliga trons plats i samhället
Biskopen skriver:
Tro är djupt personlig och djupt offentlig därför att den formar vår identitet och våra värderingar såsom de kommer till uttryck, både i vårt privata och personliga liv, samt i det som vi var och en kan bidra med till det offentliga livets välgång.
Hon har anledning att göra det klart att kristen tro inte är en privatsak. Inte något slags fritidsprojekt som kan läggas till eller dras ifrån en personlighet.
I kyrkoåret har Svenska kyrkan kommit till den vecka som har rubriken Den yttersta tiden. I söndags firades något så ovanligt som Tjugofemte söndagen efter trefaldighet. Det lär dröja till in på 2030-talet innan det är dags. Så kan det bli när måne och sol styr kyrkoårets kalender.
I söndags löste jag episteltexten från Första Johannesbrevet, 2 kapitlet:
Ja, mina barn, förbli i Jesus Kristus, så att vi kan stå frimodiga när han uppenbarar sig och inte behöver vända oss bort i skam vid hans ankomst.
I Psaltarpsalmen för den här veckan står det:
Bara en vindfläkt är människan, som en skuggbild vandrar hon kring.
Det är inte så dystert som den kan låta. Vinden är bilden för den fria anden. Och den personliga tron är en relation till det eviga. Jesus ord till alla lärjungar i alla tider den här veckan är:
Den som håller ut till slutet ska bli räddad. Och budskapet om riket ska förkunnas i hela världen och bli ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma.
Det finns mycket arbeta kvar att göra. Många att sätta sig ner för att lyssna på och samtala med. Så finns det en och annan som kommer att uppträda under falsk namn och ska bli avslöjad. Risken finns att kärleken kallnar. Låt det inte bli du som kyler kärleken, när du istället kan välja att göra väl, för dina närmaste, för dem du möter och samhället du lever i.
Andra bloggar om: bibeln, svenska kyrkan, kyrkoåret, tro, kristen tro, personlig, jesus, kyrkan
05 november 2008
Sätt betyg på ditt gamla jobb
Andra bloggar om: betyg, jobb, arbetsgivare, arbetsliv
Jag har sagt det förr: Korkade chefer är de som inte fikar
På utmärkta sajten Arbetsmiljöupplysningen läser jag och instämmer:
Personalen få större förståelse för varandras arbetsuppgifter och man kan hjälpas åt att lösa problem på ett mer informellt plan.
Det är alltså varning för arbetskamrater som smiter från fikat också. Ha koll på dem!
Andra bloggar om: kaffe, fika, arbetslv, jobb, chef, paus
04 november 2008
Svenska kyrkan äger en annonsbyrå vars kund har problem med det som är för kristet
Om uppgifterna i Dagen stämmer, då har annonsbyrån Display, som ägs av Svenska kyrkan, problem med en kund. Och inge vilken som helst, för det handlar om Röda Korset.
Annonsen som ska ha stoppats skulle vara med i kommande nummer av ungdomstidningen Henry. Förlaget ville berätta om ett startpaket för kristna sökare som är en genial idé. Sä här beskrivs det i Dagen:
Den annons som Röda korsets ledning inte ville veta av gällde ett "Startpaket" för människor som är nyfikna på kristen tro. Det är en liten låda som innehåller ljus, kors, bönekort, och en ikon, samt Nya testamentets berättelser om Jesu liv och den första kristna församlingen som de skildras i Lukas evangelium och Apostlagärningarna samt en katekes, en cd-skiva med meditationer och ett litet häfte med vanliga frågor som ofta ställs om den kristna tron och som kanske inte får sina direkta svar i katekesen, samt frågor som kan användas i frågesportsammanhang.
Röda Korset har genom åren fått miljoner kronor i stöd av kristna syföreningar i Svenska kyrkan och andra samfund. Ledningen borde tänka om och släppa in annonsen. Och står man på sig är det väl snart dags att byta loggan också? Korset är ju en symbol som är väldigt kristen. Och den röda färgen har väl vissa politiska konnotationer?
Tidningen Existera som också ges ut av svenskkyrkligt äga Berling Media fick vara med i Röda Korsets tidning. Redaktionen för tidningen borde protestera mot att de inte anses tillräckligt kristna för att bli portade som GA-förlaget.
Andra bloggar om: kristen tro, tro, röda korset, annonsering, svenska kyrkan
03 november 2008
Ny tankesmedja med ett kyrktorn i mitten
Idag har Den ideella sektorns nya tankesmedja presenterat sig publikt: Sektion 3 var namnet och i molnet illustrerad på egna webbplatsen med ett kyrktorn i mitten.
Alice Bah Kuhnke som är satt att leda smedjan bloggar (fast utan kommentarfunktion och rss) om starten som tycks gått som smort.
Bland de 24 medlemsorganisationerna är det kristna inslaget glädjande påtagligt. Det är uppmuntrande att se kyrkor och kyrkliga organisationer göra gemensam sak med goda krafter inom den stora ideella sektorn.
Här hittar jag Ersta Diakoni, som är svenskkyrklig verksamhet och studieförbundet Sensus där Svenska Kyrkan och svenskkyrkliga organisationer är de dominerande medlemarna. Svenska Kyrkans Unga finns också - förutom via Sensus - med via Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer.
I den nyvalda styrelsen finns Thorbjörn Larsson som är chef för Ersta och Lotta Säfström som basar för Stiftelsen Stora Sköndal. Här finns också Mats Bernerstedt, chefen för det kristna studieförbundet Sensus.
En av Svenska Kyrkans biskopar, KG Hammar är utsedd som en av sex rådgivare åt Sektion 3. En annan av de sex är även känd som sexrådgivare. Och det är ju lite humor.
Med varför är begravningsentreprenören Fonus en av de 24 medlemmarna i Sektion 3? Det förstår jag inte.
Nå, hoppas fler kyrkor och organisationer inom den ideella sektorn ansluter sig till den nya tankesmedjan. Stadgarna är tydliga och ändå generösa i fråga om medlemskriterier. Här står:
Till medlemmar antas juridiska personer som vill verka för föreningens ändamål och förbinda sig att följa föreningens stadgar samt respekterar Förenta Nationernas allmänna förklaring
om de mänskliga rättigheterna.
Andra bloggar om: ideellt, förening, samhälle, tankesmedja, alice bah kuhnke, kyrkor, organisationer, kg hammar,
Sockersöt projektor för mig med kontoret på fickan
Brygubben försöker att resa med lätt packning. Ur flera aspekter. Och även i yrkeslivet.
En ny videoprojektor från Epoq är i högsta grad lättburen. Pico Sugar Cube är det passande namnet.
Måtten är nätta 39,6 mm x 56,7 mm x 57,5 mm.
Det var nyhetsbrevet från DagensPS som ledde mig på spåret till den här manicken som lätt ryms i en handflata.
Blir priset i Sverige ungefär som i USA, då hamnar den under 3.000 kr. Då slår jag nog till.
Andra bloggar om: teknik, bärbart, videoprojektor,
Brist på bildning sänker pastor i dopfrågan
EFS-pastorn KG Larsson läser bibeln på ett mycket begränsat sätt och kommer fram till att det kristna dopet inte behöver ske med vatten i Faderns, Sonen och den helige Andes namn.
Tidningen Dagen rapporterar om saken och kallar EFS-pastorn omstridd. Obetänksam, omdömeslös eller obildand är väl ett mer passande o-ord som epitet för pastor Larsson.
Av en EFS-pastor har man rätt att förvänta sig en teologiska bildning som innefattar dogmatik och kyrkovetenskap. Med det i bagaget ska sådant här inte behöva hända.
Kristendomen bygger inte endast på en bok eller flera. Inte ens primärt. Kristendomen grundas på ögonvittnen, på de troendes gemenskap och på traditionen som kyrkan förvaltar.
Skär bort kyrkan och det tokar till sig för tron. Ungefär som i pingsförsamlingen i Örnsköldsvik.
Andra bloggar om: kyrka, tro, dop, dagen