20 november 2008

Livshjälp är vad en statlig utredning borde föreslå.

En av Brygubbens Facebook-kompisar skrev så här nyss:

Jag skrev för ganska länge sedan om att vi behöver livshjälp väldigt mycket mer än vi behöver dödshjälp på den här plågade planeten, och jag tycker fortfarande så. Vi behöver ge varandra mer stöd och gemenskap i livet, dela dess villkor med varann och göra det vi kan för världens många nödlidande.

Han som skrev är präst. Jag skulle önska att han fick sitta ner en stund med sjukhusprästen Daniel Brattgård. Som Brattgård framträder i massmedia verkar han vara något hospitaliserad. Min Facebook-kompis skulle kunna ge sin prästkollega hjälp på traven att byta perspektiv föra tt se hur illa det stämmer med kristen tro att stifta lag om hjälp till självmord.

Dödshjälpsdebatten behöver föras. Den får inte tystas. Nu gäller det att finna en samtalston som funkar. Daniel Brattgårds uttalanden får ställas bredvid andra och prövas. Så här sa Svenska Kyrkans läronämnd tidigare i höstas.

Diskussionen om aktiv dödshjälp rymmer en hel rad teologiskt och etiskt viktiga frågor. Dessa kräver en aktualisering av vad kyrkans bekännelse om livets okränkbarhet och värde betyder i olika existentiella, sociala och medicinska sammanhang. Läronämnden understryker därför vikten av fortsatt arbete med denna fråga i hela dess komplexitet.

Redan 2001 uttalade samma läronämnd

Frågorna om konsekvenserna av kyrkans bekännelse till livets okränkbarhet och människans värde och värdighet liksom möjligheterna till aktiv dödshjälp har länge varit föremål för omfattande teologisk och etisk bearbetning. Frågorna blir alltmer brännande såväl på samhällsnivå som i den enskilda människans relation till Gud och brottning med sitt samvete. Läronämnden understryker därför vikten av ett fortsatt arbete med hithörande frågor i samråd med andra kyrkor och med medicinsk sakkunskap.

Kyrkomötesledamoten Carina Etander Rimborg bloggar om dödshjälp. Hon länkar till ett tungt debattinlägg av den romersk-katolske biskopen i Sverige Anders Alborelius.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Att vara för dödshjälp tycker jag går helt i linje med att Svenska kyrkan inte heller motsäger sig abort. Så lite respekt för själva livet kan inte en kristen kyrka ha utan att tappa sin trovärdighet.

Själv är jag emot dödshjälp, likväl som abort och för den delen dödsstraff.

Jag tror inte att människan på något plan bör tro sig själva om så mycket att vi ska bestämma över liv och död.