20 november 2008

Nu är klockan slagen

Sveriges största kyrkklocka klämtar för dig i Uppsala domkyrka. Se den. Hör den.Storan, kallas den och är en av fem i domkyrkotornet. Thornan, Malman, Massan och Bönan heter de fyra andra.

Fullt spel
Inför varje helg sker det traditionsenligt helgsmålsringning kl 18 kvällen innan under tre minuter, med samma klockor som sedan används den därpå följande dagen. Vid alla gudstjänster och konserter ringer sedan vaktmästarna under två-tre minuter. Är det ett mindre evenemang används då en eller två klockor och vid huvudgudstjänsten på söndagen används tre, fyra eller fem klockor, beroende på hur stor helgen är under kyrkoåret. Vid julnatt, nyårsnatt och påsknatt rings det med fullt spel, det vill säga samtliga fem klockor.

Akadmisk högtidsringning för alla doktorer
Det finns också några särskilda ringningar, varav en del med rötter i medeltiden. En sådan är den akademiska högtidsringningen, då Storan ringer i tio minuter med början kl 8 den dag då det är doktorspromotion eller professorsinstallation vid Universitetet.

Präst med dubbla skydd
Det är Jonas Lindberg, präst och kommunikationsansvarig i domkyrkoförsamlingen, som iförd dubbla hörselskydd har filmat Storan. Den korta filmen innehåller också en sekvens med utsikten norrut från domkyrkans norra torn, där klockorna är belägna.

Klockor ska höras
Brygubben har fått för sig att det blivit vanligare att folk gnäller över att kyrkklockorna ringer. Nyligen fick en församling på landet domslut på att man måste se till att en gubbe isoleras från klockklangen. Korkat av folk att flytta in nära en kyrka om man likt trollen inte tål klockornas välljud. Köp hörselskydd till gnällspikarna. Prästen Jonas som filmade i Uppsala vet att det hjälper. Kyrkklockar ska höras långt och ofta. Det rings för lite och för tyst.

Flytta helgmålsringningen till fredag
Svenska barn har infört den goda traditionen fredagsmys. En helig rit som kyrkornas klockor borde bekräfta. Vem blir den första församling som låter kyrkans klockor ringa in helgen då den börjar för de flesta svenska familjer? Ding och dong med med chips och tacos. Så ska det låta.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Carina Etander Rimborg, POSK sa...

Tack! För detta kloka inlägg. I min församling har KH själv bestämt att kyrkklockan bara skall ringa precis vid gudstjänstens början (inte halv och kvart i som förut). Och det skall vara kort. Det rings vid helgsmål och själaringning - men alla ringningar är korta.

Låt mig säga så här - vi har haft en hel del diskussioner om detta i KR. Men beslutet står kvar.

Jag tror också att det är oerhört viktigt med att använda kyrkklockorna - de är viktiga!