03 november 2008

Ny tankesmedja med ett kyrktorn i mitten


Idag har Den ideella sektorns nya tankesmedja presenterat sig publikt: Sektion 3 var namnet och i molnet illustrerad på egna webbplatsen med ett kyrktorn i mitten.

Alice Bah Kuhnke som är satt att leda smedjan bloggar (fast utan kommentarfunktion och rss) om starten som tycks gått som smort.

Bland de 24 medlemsorganisationerna är det kristna inslaget glädjande påtagligt. Det är uppmuntrande att se kyrkor och kyrkliga organisationer göra gemensam sak med goda krafter inom den stora ideella sektorn.

Här hittar jag Ersta Diakoni, som är svenskkyrklig verksamhet och studieförbundet Sensus där Svenska Kyrkan och svenskkyrkliga organisationer är de dominerande medlemarna. Svenska Kyrkans Unga finns också - förutom via Sensus - med via Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer.

I den nyvalda styrelsen finns Thorbjörn Larsson som är chef för Ersta och Lotta Säfström som basar för Stiftelsen Stora Sköndal. Här finns också Mats Bernerstedt, chefen för det kristna studieförbundet Sensus.

En av Svenska Kyrkans biskopar, KG Hammar är utsedd som en av sex rådgivare åt Sektion 3. En annan av de sex är även känd som sexrådgivare. Och det är ju lite humor.

Med varför är begravningsentreprenören Fonus en av de 24 medlemmarna i Sektion 3? Det förstår jag inte.

Nå, hoppas fler kyrkor och organisationer inom den ideella sektorn ansluter sig till den nya tankesmedjan. Stadgarna är tydliga och ändå generösa i fråga om medlemskriterier. Här står:

Till medlemmar antas juridiska personer som vill verka för föreningens ändamål och förbinda sig att följa föreningens stadgar samt respekterar Förenta Nationernas allmänna förklaring
om de mänskliga rättigheterna.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Jag tycker det ser lovande ut. Men ännu har jag inte sett hur stadgarna ser ut.
Man kanske kan se det som en tankesmedja som förmedlar sitt budskap och inte vill hamna i svaromål . Det ligger nära Svenska Kyrkan.

Per Westberg sa...

Här är Sektor3:s stadgar.

http://www.sektor3.se/dl.php?f=pdf/sektor3stadgar.pdf