13 november 2008

Måste verkligen min tro och statens lag gå ihop?

Det kan inte vara så enkelt att att dina och mina friheter är berättigade bara de håller sig inom svensk lag. På ledarredaktionen för Dagens Nyheter tycker man det.

Friheten att tro, valet av livsåskådning, är en större fråga än vad parlamentet stiftar lag om. Turbulensen kring ett tv-program visar sig vara en alltför begränsad utgångspunkt för en dialog. När Sveriges största morgontidning gör deklarationer på sin ledarsida, så blir det alltid makten som som talar. Mediet är budskapet.

Det blir vanskligt om man argumenterar ensidigt för svensk lag i globaliseringens tidevarv. Det blir mest som att förfäkta de gamla landskapslagarna.

Måste verkligen min tro och statens lag gå ihop? Jag prövar med att hävda att min tro står över lagen. Det har funkat förr för andra och förändrat världen för många.

Och ska ändå hälsningsseder diskuteras, då är det överklassen som ska börja hälsa och uppföra sig. Först av allt.

Chefer ska gå runt och hälsa på sina medarbetare. Lärare på sina elever. Vi ska alla hälsa på busschauffören och på expediten i kassan. Inte stå och prata i mobiltelefon upp i deras ansikte som tjänar oss i vardagen. Politiker ska hälsa på sina väljare. Präster på sina församlingsbor. Föräldrar på sina barn. Och på deras kamrater.

Dagens Nyheters ledning kan se till att alla medarbetare på tidningen blir föredömen. Bli kända i långt över medievärlden för ett gott uppförande, ett trevligt sätt och fasta handslag med ögonkontakt av bästa märke.

Då kommer DN:s journalister att positivt märka ut sig på presskonferenser och evenemang man bevakar, när man ringer upp dem man vill intervjuar, besöker arbetsplatser och skolor, ringer på enskilda människors dörrklockor och efter inbjudan stiger in i deras hem.

Två bloggande präster i Svenska Kyrkan kommenterar ledaren i DN. Olika. Präster är inte vilka troende som helst. De har gått med på att vigas till ett ämbete i kyrkan och därför företräder de kyrkans tro framför sin egen. Läs Karin Långström Vinge här och Åke Bonnier här.



Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jävla TRAMS!