03 november 2008

Brist på bildning sänker pastor i dopfrågan

En EFS-pastor som tjänstgör i en pingsförsamling i Örnsköldsvik väljer att göra en "åke-greenare". Alltså inte nöja sig med att säga mindre genomtänkta saker i det mindre sammanhaget som en gudstjänst, utan även publicera sig på nätet.

EFS-pastorn KG Larsson läser bibeln på ett mycket begränsat sätt och kommer fram till att det kristna dopet inte behöver ske med vatten i Faderns, Sonen och den helige Andes namn.

Tidningen Dagen rapporterar om saken och kallar EFS-pastorn omstridd. Obetänksam, omdömeslös eller obildand är väl ett mer passande o-ord som epitet för pastor Larsson.

Av en EFS-pastor har man rätt att förvänta sig en teologiska bildning som innefattar dogmatik och kyrkovetenskap. Med det i bagaget ska sådant här inte behöva hända.

Kristendomen bygger inte endast på en bok eller flera. Inte ens primärt. Kristendomen grundas på ögonvittnen, på de troendes gemenskap och på traditionen som kyrkan förvaltar.

Skär bort kyrkan och det tokar till sig för tron. Ungefär som i pingsförsamlingen i Örnsköldsvik.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, vad pinsam du är, det du påstår om KG angående hans dopsyn är ju ren och skär lögn, men men, även lögnare har ju rätt att uttrycka sin åsikt, även om den är falsk..

Vetbästare har vi nog av på internet, så kryp tillbaka till det grotthålet.

Anonym sa...

"Kristendomen grundas på ... traditionen som kyrkan förvaltar."

Hur menar du då? Den s.k. "traditionen" har ju uppstått flera hundra år efter den första församling. En församling som inte praktiserade dop i Faderns, Sonens och den helige Andes namn utan i Jesu namn, en församling som saknade prästerskap och påkostade kyrkorum, en församling som var obefläckad av de hednakulter som sedemera letade sig in i kyrkan och skapade idéer om prästerskap, liturgisk klädsel, eukaristisk offermåltid, liturgi m.m.

Traditionen får inte stå ivägen när vi ska se på hur de första kristna levde och tjänade. Traditionen har ju uppstått långt efter detta.