4 februari är dagens namn Ansgar. En en svensk kalender. En känd Ansgar i Norden är S:t Ansgar "Nordens apostel". Länken i rubriken leder vidare till en artikel om Ansgar. Den 4 februari är hans dödsdag och dödåret 865. Traditionen är delad, för även den 3 februari är känd som Ansgars dödsdag.
Ansgar var 29 år gammal och munk i ett kloster som låg i nuvarande Westfalen i västra delen av Tyskland. Då skickas han norrut och kommer med ett frisistikt fartyg till handelsstaden Birka i Mälaren om hösten. Hans reskamrat hette Vitmar.
Det område som Ansgar reste från 829 tillhörde det stora frankerriket som skapats under Karl den store och nu leddes av kesjar Ludvig, som kallades den fromme. På sin första resa till Norden stannade Ansgar troligen till våren 831. Möjligen kunde en första kyrka invigas och tas i bruk 830.
Sin andra resa norrut gjorde Ansgar 852 eller 853. Och kunde då konstatera att det inte var så mycket kvar av hans missionarbete två decennier tidigare. Från den andra resan tror man sig veta vem som blev den förste prästen i Birka. Han hette Erimbert och var son till Gautbert, i sin tur son till Ansgars gamle ärkebiskop Ebo av Rheims.
Angar ägnade under sin tid inte bara det blivande Sverige uppmärksamhet utan verkade också för kristnadet av Danmark. Till Danmark reste han första gången 826.
Han blev ärkebiskop hemma i Hamburg redan 831, alltså 30 år ung. När Hamburg blev en kyrkoprovins med Bremen blev Ansgar ärkebiskop över det nya stiftet också tio år senare.
Det är hans efterträdare Rimbert som skrev hans biografi.
Ansgar hör inte till Sveriges mest populära helgon. Kyrkorna som fått hans namn är inte mång. En finns i Uppsala. Den är så mycket livaktigare.
I kryptan under Lunds domkyrka finns en av de få kända relikerna av S:t Ansgar. En annan i den katolska kyrkan S:t Eugenia i Stochholm från 1982. Det ska ha funnits en i Uppsala domkyrka också, omnämnd 1344.
Webbplats för S:t Ansgar, kyrka och stiftelse med studenthem i Uppsala
Källor: Ansgar, Sveriges apostel av Yngve Brilioth, 1930 och En svensk helgonkrönika av C H Martling, 2001
Andra bloggar om: ansgar, helgon, kristendom, svenska kyrkan, katolska kyrkan, namnsdagar, birka, reliker, Uppsala domkyrka, Lunds domkyrka
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar