24 februari 2007

Symboler är inte statiska





Bloggen deep|edition uppmärksammar den händelse där polisen bslagtagit en 17-årings jacka med ett keltiskt kors på, som nu lett till åtal. Det är Expressen som skriver om saken tidigare iu veckan.

Precis som deep|edition skriver har det keltiska korset (ett kors med en ring) en mycket gammal historia. Och det stämmer precis att den tidigare barn- och ungdomsorganisationen i Svenska kyrkan som hette Riksförbundet Kyrkans Ungdom hade ett kors med en ring som sin symbol. Och ungdomar i Svenska kyrkan bar symbolen från början av 1900-talet och fram till det att organisationen lades ned och ersattes av Svenska Kyrkans Unga. Även en annan tidigare barn- och ungdomsorganisation i Svenska kyrkan - Ansgarsförbundet - hade korset och ringen i sin logotyp, i en vapensköld.

När ungdomar från Sverige började tågluffa på 70-talet uppmärksammades att korset och ringen i Italien användes som av fascisterna där. Och Kyrkans Ungdom rekommenderade sina medlemmar att inte ha märken eller t-shirts med symbolen då man reste till Italien och andra länder runt Medelhavet. Något decenium senare kom symbolen att användas av extremhögern också i Sverige. Beklagligt förstås, eftersom symboliken handlade om en gemenskapens ring om det mest centrala i kyrkan: Kristus Jesus själv.

Den variant av kors med ring som bilden till Expressen-artikeln visar, liknar mest den som används av högerextrema. Symboler är vanskliga att använda. Vem som bär och använder en symbol och sammanhanget bestämmer vad som kommuniceras.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

deeped sa...

I samband med att vi arbetade fram den nya organisationen Svenska Kyrkans Unga så diskuterades symbolen mycket - särskilt efter att Martin Svennungsson, sedemera journalist på TV4, blev misshandlad på grund av att han bar en KU-klocka.

deeped sa...

...fast det borde väl du komma ihåg förresten :)

Anonym sa...

I yttrandefrihetens namn borde alla symboler vara lagliga, oavsett om de används av kristna eller judar, kommunister eller nationalsocialister... Varför förbjuder man vårt nordiska arv för att i nästa andetag tala om att det inte finns något svenskt? Varför försöker man ta ifrån svenskarna deras historia? Man förbjuder runor ur futharken och symboler som finns i alla andra kulturer och religioner men som ska lagstiftas som hatiska i Sverige. Något är galet!