28 februari 2007

Vad som kan föras från en nationell till en regional nivå


De som reflexmässigt valt att protestera mot ansvarskommittén förslag om en ny regional indelning av Sverige, hur förhåller de sig till att flera av de gamla Svenska länen för länge sedan är förlorade till Ryssland och sedan till de fria Finland.

Fem län, plus en del av Västerbottens län då ligger in Finlands gränser nu. Ska de återföras till Sverige? Och Halland kanske åter ska bli danskt?

Kyrkoordnaren har påpekat att det bor smålänningar i Hallands län.

Den gamla gränsen för Västerbottens län har fått aktualitet i och med den utvecklade samverkan över nationsgränsen vid Torne älv där Haparanda och Torneå framgångsrikt gör gemensam sak.

Ett nationsöverskridande utvecklas även i Öresundsregionen.

Gotland är för litet i sig. Men vad mer kan göras i kontakterna med de tre baltstaterna?

Vad kan värmlänningar, dalslänningar och bohuslänningar hitta på med nabor i angränsande norska kommuner och fylken?

Den debatt som föregått presentationen av Ansvarskommitténs förslag har gett intryck av en partistridigheter. Men kommittén med företrädare för alla sju riksdagspartierna är - som ordförande Mats Svegfors flera gånger förklarat, bland annat på DN Debatt - enigt om sina förslag.

Mediebevakningen har hittills främst lyft fram en motsättning mellan de kommunala nivån och nya större regioner. Men är inte huvudfrågan vad som kan föras från en nationell nivå ned till den regionala nivån? Och vilka intressen vinner på att detta skyms? Vilka vinner på att lokalpatrioter hetsas och fjärmas från dialog?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det lite krångligt med den nya regiondelningen, men man kan bara hoppas att allt skulle leda till en bra slut