07 februari 2007

Folk vet litet om Svenska kyrkans ekonomi

Som en del av utredningsarbetet om hur Svenska kyrkan ska förvalta församlingarnas fasta egendom i jord och skog och avkastningen har SIFO haft uppdraget att kolla vad Svenska folket vet och tycker om kyrkans egendomar och pengar.

1000 personer har svarat och bara ett fåtal vet att medlemsavgiter är det som får Svenska kyrkan att gå runt. Avkastningen från de så kallade prästlönetillgångarna är visserligen 400 miljoner om året. Men jämför det med medlemsavgifterna som ger 30 gånger mer.

Trots att få vet hur Svenska kyrkan finansieras har flertalet bestämda uppfattningar om hur pengarna ska förvaltas. Som det verkar av referatet från kyrkans pressekreterare.

Visst är det bra att fråga, men hade det inte räckt med att fråga medlemmarna?

Nu har en utredning lämnats till kyrkostyrelsen, det blir en remissrunda och sen ska frågan om hur framtidens förvaltning ska skötas en sak för kyrkomötet. Till hösten.

Pressmeddelande från Svenska kyrkan

En pdf med utredningen

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Emma sa...

Jag fick äran att bli utfrågad i denna undersökning. Det var ganska lustigt för frågorna var liksom formulerade med utgångspunkten att jag hade noll koll. Ärligt talat kändes det lite töntigt att svara på frågorna om kyrkans ekonomi och det skulle inte förvåna mig om fler av de som deltog i undersökningen tycker att det kändes underligt att svara på de frågor som ställdes.