25 februari 2007

Omfördela Sverige

I veckan som kommer lämnar Ansvarskommittén sitt slutbetänkande. Det kommer förslag om en ny regionindelning av Sverige. Och en anpassning av en ny indelning från myndigheternas sida. Kommittén laborerar med 6-9 regioner istället för de 21 län och 20 landsting som är indelningen idag. Svd om vad som redan kommit ut.

Förre partisekreteraren i SAP, Lars Stjernqvist skrev ned sina invändningar mot Ansvarskommitténs förslag på DN Debatt den 9 februari.

Uppsalas landshövding Anders Björck läcker en hel del om innehållet i Ansvarskommitténs slutbetänkande, så här "dan före dan". Björck invänder en hel del och använder f-orden, förlegade, fiktion och fegt. Den här länken är ett tillägg 26 februari.

Ytterligare ett tillägg: Riksdagsledamoten Tobias Krantz skriver i SvD på Brännpunkt, måndag 26 februari. "Vanvettigt, politiskt självplågeri av sällan skådat slag." skriver han och vill att mottagande minister slänger betänkandet i papperskorgen.


Län och landsting har samma gränser och när nu Ansvarskommittén föreslår att den gamla, mycket gamla, indelningen ändras kommer många att protestera. Och många av de som kommer att höja rösten när argumenten kommer att blotta en stor okunnighet om att det finns många andra märkliga indelningar som används av myndigheterna.

Det är klart att länsindelningen behöver ändras. Kommunreformer har genomförts. Därför att det har behövts.

År 1862 fastställdes en kommunindelning som i princip gjorde varje socken och stad till en kommun. Då bildades också landstingen. Vid denna tidpunkt fanns 2 498 kommuner och 25 landsting. Statens tidigar ansvar för sjuk- och hälsovård har successivt förts över till landsting och kommuner.

Från början stod städer med fler än 25 000 invånare utanför landstingen. Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Helsingborg och Gävle har under olika tider stått utanför landstingen.

1931 fanns det i Sverige 2531 landskommuner, köpingar och städer. Riksdagen fattade 1946 ett principbeslut om en ny kommunal indelning. Den innebar att kommunerna skulle ha en normalbefolkning på 3000 invånare vilket ledde till sammanläggningar av kommuner. Genom den första indelningsreformens genomförande 1952 mer än halverades antalet kommuner.

En andra indelningsreform genomfördes 1962-1974 och medförde att antalet kommuner minskade från 1 037 till 278 stegvis. (1969 fanns det 624 kommuner. ) Riktmärket var att en kommun i alla fall skulle ha 8 000 invånare.

Därefter har antalet kommuner ökat något genom delning av vissa kommuner. Den senast bildade kommunen är Knivsta, som 2003 bröt sig ur Uppsala kommun.

I dag finns 290 kommuner och 20 landsting. I slutet av 1990-talet bildades Skåne läns landsting och Västra Götalands läns landsting genom sammanslagningar av flera landsting.

Gotlands län saknar landsting. Istället ansvarar Gotlands kommun inom Gotlands län för de uppgifter landstingen sköter i andra län. Men Gotland är ändå ett av 21 länspolisdistrikt.

Storleken på kommuner och landsting varierar till ytan. Kiruna är störst med 19 447 km2 och
Sundbyberg är minst med 9 km2.

Stockholms kommun har flest invånare med fler än 780 000 och Bjurholms kommun är minst med 2 600 invånare. Varannan kommun har färre än 15 000 invånare.

Det största landstinget, Stockholm, har drygt 1 850 000 invånare och minsta landstinget, Jämtland, har 127 000 invånare. Elva av de 20 landstingen har mellan 200 000 och 300 000 invånare.

Länsrätterna har kvar indelningen inom nya Västra Götaland. Det finns sex hovrätter. De fanns hovrätter i Åbo och Wasa när Finland var svenskt. Ja, det kan vara lätt att glömma att länsindelningen skapades för ett Sverige med andra nationsgränser än dagens.

Skatteverket har sju regioner idag och gamla RSV hade 24 skattemyndigheter. Också Vägverker har sju regioner.

Svenska kyrkan har 13 stift. Stockholms stift bildades 1942. Luleå stift 1904. De andra stiften är från 1700-talet eller tidigare. (Kalmar stift gick upp i Växjö stift 1915.)

Sveriges Television har delat in landet i elva områden för regionala nyhetssändningar. Sveriges Radio sänder regionalt i 25 områden.

Ansvarskommitténs webbplats.
Källor: SCB och Regeringskansliets webbplatser och Sverige.se

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

21 län idag

Martin Garlöv sa...

Tack du anonyme läsare för att du gav mig chans att rätta bloggposten.

Du och alla andra läsare är välkomna med fler rättningar och tillägg.

Och förstås påståenden och frågor i själva ämnet: Ska indelningen ändras? Varför? Hur?

Anonym sa...

och svenska kyrkan delar dessutom in stiften i kontrakt som är indelade i pastorat som är indelade i församlingar:)