01 april 2007

En ankdamm i Visby

I flera veckor har nu en debatt förts i den gotländska pressen om rätten för en skola att samverka med sitt omgivande samhälle.

Med anledning av att en elev motsatt sig att hans skola samarbetar med Svenska kyrkan och låter församlingen i Visby låna ett rum på skolan har ett antal debattörer, även så kallade fastlänningar som Christer Sturmark klampat in i en debatt som förlorat sina proportioner.

Nu senast bublicerar Gotlands Allehanda ett anonymt inlägg av en "pensionerad lektor". Hon eller han behöver inte vara gotlänning och inte ens pensionerad från det svenska skolväsendet.

I debattartikeln kritiseras en av rektorerna i Visby kommun som heter Inger Hägg. En kvinna som också är medlem i Svenska kyrkan och i den inomkyrkliga rörelsen EFS.

"Pensionerad lektor" låtsas att inte ta ställning, men syftet med inlägget är uppenbart: ett argumenterande för yrkesförbud för medlemmar i Svenska kyrkan. Inger Hägg är inte mindre lämplig för sitt jobb som rektor pga av att hon också har förtroendeuppdrag i EFS. Det kan jämföras med om hon hade varit ordförande i kyrkorådet för Visby församling eller suttit i stiftsstyrelsen för Visby stift.

Det är angeläget att Svenska kyrkans ledare på riksnivå och i stiften aktivt visar sitt stöd för medlemmar i Svenska kyrkan som engagerar sig och inte är passiva. Biskop Koskinen gör rätt i att aktivt gå in och tala för Svenska kyrkan i den aktuella debatten.

Man kan tänka sig att det inte är helt lätt för den som själv har en högre ställning inom Svenska kyrkan att förstå den utsatthet som aktiva medlemmar på lokalplanet kan få uppleva in på bara skinnet. Men genom att lyssna inåt i sin egen kyrka och genom att omge sig med lika lyhörda som goda medarbetare kan kyrkopolitiker och kyrkliga chefer ha koll på läget.

I Svenska kyrkans högsta styrelse finns företrädare för de större riksdagspartierna. På dem kan ställas särskilt höga krav att försvara Svenska kyrkan mot osaklig och illasinnad kritik. För har man gjort sak av att ha partibeteckning som t.ex. sosse eller moderat i Svenska kyrkans nationella styrelse, då gäller det att ställa upp för medlemmarna - för medlemmarna i kyrkan.

Men med anledning av de angrepp på Svenska kyrkan som händelsen på skolan i Visby är ett exempel på bör Svenska kyrkan förstås avstå från att använda missvisande beteckningar som "skolkyrkan", "universitetskyrkan" och "sjukhuskyrkan". Det finns ingen anledning att låta ett missvisande ordval ge aktiva motståndare till kristen tro ammunition som de inte själva betalt för.

Andra bloggar om: , , , , , , , href="http://bloggar.se/om/inger+samhälle" rel="tag">samhälle, href="http://bloggar.se/om/inger+skolan" rel="tag">skolan, href="http://bloggar.se/om/" rel="tag">

2 kommentarer:

Per Westberg sa...

Jag såg också den där beteckningen "pensionerad lektor" vilken sannolikt travesterar på att en av de mest aktiva och namnkunniga kyrkliga lekmännen på Gotland just är pensionerad lektor. Redaktören på tidningen borde ha hjälpt den pensionerade lektorn att välja en annan pseudonym. Till exempel "arg pensionär" eller "nyinflyttad öbo".

Lars E. Bergqvist sa...

KRISTOFOBER- GÖR NÅT VETTIGT !
Islamofober, Kristofober och Judehatare uppmanas härmed att ta den enorma energi dom lägger ned på detta dravel och lägga den på nåt vettigt istället. Jag ordnar med glädje gratisbiljett och gratis uppehälle för 6 månader på plats där vi har katastrofhjälp, hungersnöd, epidemier samt oroshärdar. NU HAR NI CHANSEN ATT GÅ UPP TILL BEVIS eller är er moralitet och etik endast tomt prat?
UPP TILL BEVIS NU att övertyga oss alla andra att NI lever som Ni lär.

Lars E. Bergqvist
"förföljd"