Biskop Lind informerade omvärlden att han egentligen alltid tyckt att kyrkans skulle viga samkönade till äktenskap. Han förklarade också att den som anser att kyrkan ska fortsätta med ordningen att viga kvinna och man till äktenskap har en åsikt som är lika med att anse att män men inte kvnnnor kan prästvigas.
I kyrkans historia har äktenskapet setts som en ordning instiftad av Gud. Före andra världskriget integrerades detta synsätt i en lära om orubbliga skapelseordningar. Snart inkluderades även "folk" och "ras" som delar av Guds skapelseordningar.
Biskopen använder ordet "ras" på ett retoriskt sätt som gör att han kopplar ihop sitt ställningstagande med en syn på ras som kan tolkas som att den som har tar en annan position därmed skulle vara rasist. Det hade varit bra om biskop Martin Lind varit mer varsam med vokabulären när innan han lämnade in sin text till Dagens Nyheter.
Biskopen vet hur de som inte stöder prästvigning av kvinnor brukar beskrivas i det offentliga rummet. Han vet vilken effektiv argumentationsteknik det är att koppla ett påstående som ännu är föremål för samtal till en annan som redan avgjort är förkastad.
Biskopen vet att om man gör sig oanträffbar minskar risken att behöva svara på följdfrågor och bemöta motargument.
Svenska kyrkan har en kommunikationsplattform kring kärnorden närvaro, öppenhet och hopp.
Biskopen väljer att inte vara närvarande eller tillgänglig i den stund hans text blir publicerad. Hans argumentationsteknik och vokabulär stänger mer än öppnar. Och ger den hopp för Svenska kyrkan och världen?
Svenska kyrkan har tretton biskopar. Det är en fördel att de tycker olika och inte är stöpta i samma form. Förhoppningsvis kommer det att bli tydligare när biskoparna kommer hem nästa vecka från sin retreat i Skottland.
Det finns ingen anledning att betvivla att biskop Martin Lind ser sig agera för god sak och är personligt engagerad. Det som är beklagligt är att han som redan i sin höga ställning i Svenska kyrkan har makt och övertag väljer ett omodernt och exkluderande sätt att kommunicera.
Biskop Martin Lind är expert på den tyske teologen och martyren Dietrich Bonhoeffer. Denne Bonhoeffer skrev:
Det är inte vår sak att förutsäga vilken dag (men den dagen kommer) som människor än en gång kommer att bli kallade att tala Guds ord på ett sådant sätt att världen föräldras och förnyas genom det.
Det kommer att vara ett nytt språk: kanske helt icke-religiöst språk, men befriande och förlösande - som Jesus språk var; det kommer att chockera men ändå vinna människor med sin kraft; det kommer att vara ett rättfärdighetens och sanningens språk som förkunnar Guds frid bland människorna och hans rikes ankomst.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, biskop Martin Lind, äktenskapsbalk, vigsel, bonhoeffer, debatteknik, retorik, dagens nyheter, kommunikation,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar