BBC rapporterar att en av världens mer kända kyrkoledare i ett tal på påskdagen inte dragit sig för att tala politik och fördöma våldet i Irak. Indirekt uppmanade han den amerikanske presidenten och andra politiska ledare som är ansvariga att stoppa våldet.
Det är påven Benetikt XVI som traditionsenligt talat till pilgrimmerna på Petersplatsen. DN skriver om samma påve. Påven hälsade de församlade Glad Påsk på 60 språk rapporterar BBC.
Enskilda kristna och kyrkornas ledare har en skyldighet att omsätta tro i sin samtid. Både i ord och handling. Den kristna tron är inte levande utan en påverkan på människor, kultur och samhälle. Därmed kan inte det politiska livet isoleras.
Om bara några få kristna och några enskilda kyrkoledare följer sin övertygelse i vardag med arbete, delaktighet i det demokratiska arbetet och kampen för jämlikhet, frihet, fred, värnandet av människovärdet och miljön, då kan det bli skevt. Men med mångas engagemang uppnås en välgörande mångfald.
Den som inte delar påvens åsikter i vissa politiska frågor bör inte kräva att han tystnar, utan istället själv höja sin röst. Kristen tro är ingen åsiktsgemenskap, så världen får "tugga i sig" att det inte finns en kristen åsikt eller en kristen livsstil - utan många.
Andra bloggar om: påsk, tro, religion, kristendom, kristen tro, kyrkor, påven,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar