02 april 2007

En av fem danskar tror på uppståndelsen

En aktuell undersökning som Jyllands-posten presenterar visar att 22 % av danskarna tror att Jesus uppstod efter döden. Förvånande många, menar religionssocialogen Peter Lüchau vid universitetet i Löpenhamn.

Den svenske forskaren Peder Thalén skrev i SvD inför påsken 1999 om uppståndelsen. Våren 2003 debatterades Jesus uppståendelse av kyrkoledare i Sverige. Kyrkans Tidning referade debatten och lätt dåvarande ärkebiskopen KG Hammar bemöta kritiken mot hans tidigare yttranden.

Idag börjar det som i kyrkoåret kallas Stilla veckan. I många kyrkor landet runt firas gudstjänst varje dag fram till påkshelgen. Passionsandakterna får olika teman som ger olika perspektiv på Jesus död och uppståndelse som är centrala i den kristna tron.

Om Jesus inte har uppstått och besegrat döden en gång för alla, då är förstås kristna människor de mest ömkansvärda. Det konstaterande Paulus några år efter den historiska händelsen i Jerusalem. Han skrev om saken i ett brev till en kristen församling i grekiska Korint.

Bibeln rymmer flera berättelser om Jesus sista dagar fram till korsfästelsen och uppståndelsen två dagar senare när han visar sig för kvinnorna i hans närmaste krets och för några av lärjungarna. Hela bibeln finns lättläst och sökbar på Bibeln.se

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: