04 april 2007

Jämo granskar arbetsplatser i Svenska kyrkan

27 arbetsgivare i Svenska kyrkan plockas ut av Jämo och granskas. 13 församlingar och 13 stift plus kyrkokansliet för det nationella och internationella arbetet.

JämO räknar med att få in alla jämställdhetsplanerna senast den 19 april. Och det kommer säkert att gå bra. Det ska nog mycket till om man med detta stickprov på 13 församlingar av flera tusen med sammantaget över 20 000 anställda hittar mer än någon enstaka som inte har ordning på sina papper. Till saken hör att det är den största församlingen i varje stift man vill titta närmare på.

I Växjö stift är det Sofia församling i Jönköping förutom stiftskansliet i Växjö som ska kollas. I Strängnäs stift är det Klosters församling i Eskilstuna som valts ut. I Lindköpings stift är Motala församling den utkorade. I Luleå stift är det Umeå stadsförsamling som fått den äran. Östersunds församling i Härnösands stift får vara med.

På JämO-webben står att det är församlingar som ska granskas. Men det borde vara pastorat eller samfälligheter. För så är organiserad, det är dessa lokala enheter som är arbetsgivare och därmed pastoratskyrkoråd och kyrkliga samfälligheter som har fastställt de lokala jämställdhetsplanerna. Men det lär JämO bli varse.

Sofia församling ingår i Jönköpings kyrkliga samfällighet. Klosters församling bildar samfällighet med grannförsamlingen Fors. Så det är på det gemensamma kansliet Kyrkans Hus vid Eskilstunaån som JämO hittar jämställdhetsplanen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Här har du hittat en point. Arbetsgivare i Svenska kyrkan är:
Svenska kyrkan på nationell nivå
Stiften
Kyrkliga samfälligheter
Församlingar som inte ingår i kyrklig samfällighet. Låt vara att även andra enheter kan utöva arbetsgivarbefogenheter utan att vara arbetsgivare.

Två enheter i Svenska kyrkan som skulle kunna vara arbetsgivare har ingen anställd. Detta är Hovförsamlingen och Samfällighetens Gotlands kyrkor.