21 januari 2009

Annonsfri kyrkoherde är fullt rimligt

Svenska Kyrkans egen veckotidning Kyrkans Tidning berättar på www.kyrkanstidning.se att Sölvesborgs församling i Lunds stift har fått kritik från stiftsledningen för att man inte annonserat en ledig kyrkoherdetjänst i Svenska Kyrkan.

Begränsat till Kyrkans Tidnings rapportering blir det svårt att hålla med stiftsledningen. Som annonsering räcker förstås med att kyrkorådet i församlingen meddelar arbetsförmedlingen att det det finns ett ledigt jobb. Att betala för annons i Kyrkans Tidning eller i en annan tidning får ses som ett komplement om man inte kommit så långt man räknat med i en aktiv rekrytering.

En församling i Svenska kyrkan har tillgång till personliga kontaktuppgifter för alla präster, så det krävs inga stora arbetsinsatser för att ta kontakt med ett urval som man tror kan stämma med vad man söker. Det finns en matrikel med alla präster som kommer i en ny upplaga varje år. På Svenska Kyrkans eget intranät listas lediga tjänster gratis och till intranätet finns en adressbok där mejladresser och telefonnummer till i princip alla präster som kan vara aktuella för en ledig församlingstjänst.

Stiftsledningen i Lund annonserade inte ut den lediga biskopstjänsten senast det var dags att utse en ny. Så varför har tycker man då att församlingen ska göra det?

En bra rekrytering är aktiv och så öppen som möjligt med hänsyn till de inblandade. När sökandet efter nya medarbetare begränsas till en annons, då är det helt otillräckligt.

Nu kan det vara så i Sölvesborgsfallet att det ligger något annat bakom stiftsledningens kritik mot församlingen. Och det kan vara så att Lunds stift egentligen lägger mycket kraft på att utbilda och uppmuntra församlingstyrelserna i rekrytering av medarbetare, fast det inte framgår av artikeln i Kyrkans Tidning.

En aktiv stiftsledning kan göra ett bra jobb genom att hjälpa församlingarna i deras rekrytering. Bara i de allra största samfälligheterna som omfattar flera församlingar har man normalt förutsättningar att bygga upp och underhålla den kompetens som krävs för att rekrytera väl. En mindre församling anställer inte många under ett år. Någon gång kan lyckan vara att man har någon duktig personalare eller erfaren chef från en annan branch som förtroendevald i församlingens styrelse.

Tidningen Sydöstran ger sin bild av fallet. Och något berörs ämnet i en artikel i BLT som mest handlar om den nya kyrkoherden Marie Carlsson.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: