19 januari 2009

Brygubben spanar på spanare: Ombytta roller

Linda Skugge delar med sig av ett smart drag, som det finns skäl att ta efter för att nå yrkesframgångar. Hon argumenterar väl för att välja mentorer, yngre än sig själv. Och hon gör det i Svenska Dagbladet 18 januari:

Simon 19 år är min favvo-adept, det är spännande att följa honom i hans briljans. Eftersom hans unga hjärna är så mycket mer skärpt än min som "började jobba" när mobiler, internet och mail inte fanns, kan han mycket väl vara min mentor.

Skugge berättar om de två unga kvinnor hon valt som sina mentorer. De är nästan tio år yngre än henne, välutbildade och driver egna företag.

Vi äldre har kontakterna och erfarenheter, de unga har kunskapen och ivern.

Så skriver Linda Skugge till sist i sin artikel. Måhända har hon med det ändå halkat ned i ett gammalt hjulspår? Jag tror inte man ska vara allt för säker på att gamla kontaktnät håller sig så fräscha att de är användbara. Och kunskap har per definition inget evigt värde. I många brancher åldras kunskapen snabbt. Halveringstider på ned till 18 månader ligger nära sanningen.

Säg så här, det finns en vinst att göra i varje bransch på att arbeta generationsöverskridande. Den ålderssegregerade arbetsplatsen är illa ute. Därför är lågkonjunkturen ett hot mot många företag när avtal om sist in, först ut ska tillämpas.

Jag har inget i princip att invända mot gamlingar som talar om att de även fyllda femti känner sig unga. Men ungdom är ändå en försvinnande egenskap i den mening att att unga som har ålderdomen framför sig bidrar med ett särskilt perspektiv och är fysiologiskt mindre nedbrutna.

För gick man till någon Gandalf för att få råd och vägledning i yrkeslivet. I dagens värld är det snarare tvärt om, nu är det Gandalf som får gå till de unga hobbitarna för att lära sig vad som gäller.

Det var hos Deepedition jag första gången läste om skillnaden mellan den unga generation som är infödingar den digitala världen och oss andra som är invandrare. Generationsskillnaden är verkligen inte bara begränsad till om man tar kommunikationstekniken för given eller inte. Det handlar om mycket mer. Därför är utbytet mellan generationer så betydelsefullt. I dagsläget är det framför allt unga som behöver ges mer utrymme.

55+are som gnäller över åldersdiskriminering är fel ute, men enskilda undantag. De känner sig i allmänhet trängda på samma sätt som män tycker att de tystas ner i grupper där kvinnor och män får halva taltiden var.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: