20 januari 2009

Pastor Nilsson har rätt: Biskopsvalen behöver styras upp

Jag har missat en debattartikel i Dagen från förra veckan. Men eftersom innehållet fortfarande är högaktuellt vill jag länka till den. Det handlar om hur det går till att välja biskopar i Svenska Kyrkan.

Stefan Nilsson, kyrkoherde i Svenska kyrkan, för GA församling i Sundsvall och Skönsmons församling, skriver:

Mer sällan motiveras det med att de är kompetenta att ta det uppdrag som Kyrkoordningen och vigningsritualet talar om. Det hela liknar mer en luciaomröstning än ett biskopsval.

Inslag i valproceduren har tagit sig sådan uttryck att stiften sannolikt går miste om dugliga kandidater. Präster kan välja att inte ställa sig till förfogande för att inte bidra till ett spel som skadar Svenska Kyrkan.

Det vanliga har blivit att det anordnas minst en hearing där biskopskandidaterna får ordet. Jag uppmanar alla kandidater att ta chansen att säga precis vad de tänker om hur rekryteringen av kandidater går till. Även om det skulle innebära att de förlorande politikers och prästers röster.

Flera av de aktuella kandidaterna i biskopsvalen i Härnösands stift och Stockholms stift är bra präster som tjänat sin kyrka väl. Så synd att det inte är deras främsta förtjänster blir omtalade i massmedia. Så mycket viktigare att de själva med eftertryck talar om det som har mest med den kristna församlingens uppdrag och liv att göra.

Biskopen är prästernas och diakonernas förman och biskopen ska ha tillsyn över församlingarna och ska med stiftets styrelser och medarbetare främja kyrkolivet inom sitt stift.

Läs gärna den här postningen om biskopens uppdrag i Svenska Kyrkan.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: