På onsdag 21 januari planerar SvT Rapport att sända ett inslag som bygger på en enkät till präster i Svenska Kyrkan om hur de personligen ställer sig till att viga par av samma kön.
Nyhetsredaktionens idé är säkert att uppmärksamma den aktuella frågan om en ändring i lagstiftningen om äktenskap och vilka konsekvenser förändringarna får för Svenska Kyrkan.
Varken Svenska Kyrkan eller något annat samfund kan innan riksdagsbehandlingen är klar och lagen ändrats ta ställning till om man vill behålla vigselrätten eller ej. Däremot bör man förstås inom varje kyrka vara så förberedd som det bara går, för att sedan kunna fatta mest lämpliga och hållbara beslut.
En nyordning kan bli att Kammarkollegiet som statens företrädare delar ut vigselrätt till enskilda personer. Och det är en skillnad från dagens ordning.
Förslag om nya vigselordningar har nyligen skickats från kyrkostyrelsen i Svenska Kyrkan på remiss till den tretton stiften. Det finns ett förslag till vigselordning för par av samma kön, som ersättning för ordningen för välsignelse för partnerskap i remissen. Kvar finns den ordning för vigsel som står i Svenska Kyrkans handbok. Och den gäller för par av olika kön, tills dess andra beslut i kyrkomötet träder i kraft.
För den enskilde kan det både bli fråga om en rätt att viga människor så att de i lagens mening blir gifta. Den rättigheten skulle kunna bli förknippad med en vigselskyldighet. Det är i så fall en nyordning.
Rapport planerar för att intervjua två av Svenska Kyrkans biskopar, ärkebiskop Anders och biskop Antje i Lunds stift.
Alla borgliga och de flesta kyrkliga vigslar är juridiskt bindande i Sverige. Tillstånd att förrätta borglig vigsel ges av länsstyrelserna. En och annan riksdagsledamot har säkert ett sådan tillstånd. Alla skulle säkert kunna få det.
Eftersom ändring av lag om äktenskap närmast är en riksdagsfråga, så skulle man kunna tänka sig att Rapport-redaktionen riktat sin enkät till riksdagsledamöterna och frågat dem motsvarande fråga som man nu ställt till präster i ett av landets trossamfund.
Svenska Kyrkan har ett kyrkomöte som samlas i höst. Där kommer frågor om vigselrätt och vigselordningar att behandlas i september och beslutats i oktober. I årets kyrkoval är det sannolikt att mer än ett allmänpolitiskt parti kommer att göra sak av äktenskapet, eftersom man vet att det drar till sig uppmärksamhet och engagemang.
Men hur ska samma partier samtidigt lyckas nå fram med budskapet att valresultatet inte har med årets kyrkomöte att göra? De som samlas i höst är valda 2005. De som väljs i år samlas först 2010. Några kanske tycker det vore bättre om det är det nya kyrkomötet 2010 som ska fatta de avgörande besluten? Det återstår att se.
Senast 15 april 2009 ska stiften i Svenska Kyrkan komma in med sina remissvar till kyrkostyrelsen. Det kommer säkert att finnas många olika kommentarer där och flera alternativa förslag om vigselrätt, kyrkoordningsfrågor, gudstjänstordningar och hur kyrkan ska förhålla sig till prästernas enskilda frihet, rättigheter och skyldigheter.
Andra bloggar om: media, rapport, äktenskap, svenska kyrkan, politik, riksdagen, vigselförrättare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar