16 februari 2009

En gubbe och gumma knackar på från ett svunnet sekel

Farbror Olle och tant Karin lever kvar i gamla tider, där Svenska Kyrkan var en statskyrka. De representerar de båda politiska partier som under lång fördröjde ett avskaffande av statskyrkosystemet. Och som uppenbarligen inte funnit sig särskilt väl tillrätta de första nio åren med Svenska Kyrkan som en frikyrka.

Dessa båda partiledare i Kyrkomötet påstår att majoriteten av Svenska kyrkans biskopar saknas verklighetsförankring och kommer med olagliga förslag. Deras språkbruk säger det mesta om vilken syn de har på staten, på det politiska systemet och på Svenska kyrkan.

Det hotar med att medlemmar i hundratusentals, främst ungdomar, kommer att lämna Svenska Kyrkan om Socialdemokraterna och Centern inte får bestämma i Svenska Kyrkan.

Varken farbror Olle eller tant Karin får säga så mycket annat. Skulle de gå emot sina partier, så skulle de också mista sina platser i Kyrkomötet. Ja, de skulle inte ens komma med på partierna valsedlar i höstens Kyrkoval. De säger vad Mona och Maud vill att de ska säga.

Såsom Kyrkans Tidning beskriver saken. Och som Dagen återger vad farbror Olle och tant Karin skrivit i Svenska Dagbladet.

Stillsams kommentar belyser hur proportionerna förlorat sin rimlighet för de två partiledarna. Valbloggen för Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan kommenterar också.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: