03 februari 2009

Så här kan det inte få vara längre. Svenska Kyrkan måste bli mer demokratisk. I år är det kyrkoval och ska det bli ändring. Åldersdiskrimineringen måste få ett slut.

Av Svenska kyrkans medlemmar som är valbara utgör 18–40 år 37 %, men bara 10 % av de förtroendevalda är i samma åldersgrupp. 50- och 60-talisterna är däremot överrepresenterade. De utgör nästan precis en tredjedel av medlemmarna som kan väljas, men 2 av 5 förtroendevalda är 41-60 år. Och de äldsta medlemmarna är kraftigt överrepresenterade. 31% procent födda på 40-talet eller tidigare är valbara, men varannan förtroendevald i Svenska Kyrkan är 60 år eller äldre.

Varken på församlingsnivå, i stiften eller i det nationella kyrkomötet har 70- och 80-talisterna till den andel av platserna de borde ha. De medelålders överrepresentation är värst i kyrkomötet och de gamlas nästan lika illa i församlingarna och på stiftsnivå.

Och det blev en försämring i senaste kyrkovalet 2005 jämfört med 2001. Det går bakåt. Så illa är det och därför är det så viktigt att det blir en ändring 2009. Nytt för årets kyrkoval är att medlemmarna som röstar får kryssa tre namn på röstsedeln. Och kryssen är mer värda i Svenska Kyrkan än i allmänna val. Så kryssa ungt, för sjutton.

I kyrkomötet är 17 ledamöter under 30 år. Det är ynka 6,8 %. På församlingsnivå är det i inget sammahang över 3 % under 30 år.

Åldersdiskrimineringen i Svenska Kyrkan är utbredd och ett allvarligt problem.

Skjut inte på budbäraren. Brygubben fyller visserligen 50 år nästa år. Och med det drar jag fortfarande ned medelåldern. Sug på den.

Källa: Svenska Kyrkans nyhetsbrev om Kyrkovalet PDF

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Statistiskt hur ser gudstjänstdeltagarnas ålderstrappa ut måntro.
Felet ligger i valmetoden till
Kyrkomötet. Avsuttna rikspolitiker
har sitt vilorum i Kyrkomötet.
Sammanträdesarvodet är väl inte så dåligt kan tänka.
Om alla partier slutade nominera vore det kanske en lösning för en lägre medelålder.
Eller att man gör som med konfirmanderna. Ett kvitto på hur många gudstjänster man deltagit i.
Sedan får väl Svenska Kyrkan sätta strecket!