19 februari 2009

Fackpampar och företagsbossar får allt lära om

Generationen unga vuxna mellan 25 och 36 år tycker inte som sina föräldrar. Som tur är. En studie beställd av Svenskt Näringsliv ger besked som de gamla i ledningen för facket och företagen måste ta till sig. Om inte, får de problem.

De flesta, 6 av 10 i undersökningen är med i facket. Men lika många vill ha en personlig lönesättning som tar hänsyn till prestation och bestäms efter lönesamtal med närmaste chef.

Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv har lyckats få pressmeddelandet publicerat som debattartikel i Dagens Industri.

Jag hoppas unga i arbetslivet kräver att deras chefer och ledare i företag och i fack ska ha ersättning kopplad till deras prestation.

Den fackliga strategin kommer att behöva bli en helt annan än tidigare. De fackförbund som lyckats behålla medlemmar även då dessa gått över i egen verksamhet, har säkert mycket att lära de förbund som fortfarande kör en ensidigt kollektiv linje.

Man skulle kunna få för sig att arbetsgivarsidan är mer uppmärksam på hur unga resonerar och agerar. Men det finns inte många tecken på att det skulle vara så överlag. Systemen är trögrörliga, särskilt de största.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: