19 februari 2009

Systrarna hängde i Gdank några hundra år

Det är rätt hisnande att tänka på vad de egentligen satt och gjorde vid det här bordet för 2000 år sedan. Deras ledare ska försvinna och de får beskedet att någon kommer att förråda ledaren. Det är ett möte där de drar upp en strategi för hur de ska sprida kristendomen. Det de gör här lägger grunden till en 2000 år lång utveckling av en rörelse.

Jag kanske är trög, men att tänka på det ger i alla fall mig nya perspektiv på långsiktighet och strategi. Jag har svårt att se en hundraårig strategi för utvecklingen av LSU. I kyrkan är det evigheten som är referensen. Birgittasystrarna tvingades 1596 från Vadstena av Gustav Vasa. "Okej då får vi väl hänga ett tag i Gdansk och komma tillbaka några hundra år senare när det ordnat upp sig i Sverige med religionsfrihet."

Så skriver hon, Hanna Hallin, ordförande för Landsrådet Sveriges Ungdomsorganisationer, i sin Ordförandeblogg. Och visst är det precis så förunderligt som hon beskriver det: kristendomens grundande och överlevnad genom tiderna.

Hanna Hallin och Svenska Kyrkans Ungas ordförande Maria Wingård skulle göra sig utmärkt som föreläsare för kyrkomötet i Svenska Kyrkan. Här finns hela partigrupper utan det evighetsperspektiv som behövs för att man rätt ska kunna leda en kyrka. Istället är de lika ideologiskt lösa i köttet som vilken börsnisse som helst.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: