15 december 2010

Lucka #15 Julmustens beskyddare

Det bor en beskyddare av julmust i Örebro. Han heter Göran Roberts. För hundra år sedan kom hans farfarsfar på receptet. Nu ligger det hemliga receptet i ett kassaskåp i stadsdelen Örnsro.

För tidningen Du & Co berättar Göran om hans företag idag har 99 % av julmustmarknaden och att inte ens Coca-Cola rår på det gamla familjeföretaget. Ett 30-tal producenter köper essens från Roberts för att göra julmust med egen etikett. Den klassiska läskedrycken Champis hör också hemma här i Örebro.

Till och med Coca-Cola handlar av Roberts för att sen servera Bjäremusten från Haninge på McDonalds. I Sverige. Utomlands har julmusten inte hittat. Ännu?

Malt och humle ingår i det hemliga receptet. Och lite till. Nu i december står julmust för nästa hälften av all läskförsäljning i landet. Vi svenskar hinkar i oss i snitt 5 liter var under julmånaden. Blurp!

Facebookgruppen för Zeunerts julmust har 1239 medlemmar. Jag har några flaskor av varan till julafton. Då ska den provas i konkurrens med Nygårda ekfatslagrade från Spendrups. Här testad av Addicted julmust

Göran Roberts intervjuad av Sveriges Radio Örebro

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: