06 december 2010

Lucka #6: Turkisk pappa

Inte turkisk peppar, utan pappa för alla barnen är han Father Christmas. En figur, där den biskopen och undergöraren Nikolaus är en av de omistliga ingredienserna. Bland flera. Biskopen har gett namn åt den dag som idag är, den 6 december.

Enligt traditionen var Nikolaus en vänlig man som gjorde mycket gott, men alls ingen nickedocka. Han ska ha utdelat en smocka under det historiska kyrkomötet i Nicea 325. Den som stod i vägen lär ha varit Arius. Det var han och hans anhängare som trodde att Jesus var skapad av Gud. Att han alltså inte gjorde samma väsen av sig som Fadern (Här smög det sig in ett pappaskämt, f´låt)

Många är de kyrkor världen över som fått namn efter fader Nikolaus. Storkyrkan i Stockholm är en av alla dessa S:t Nikolaikyrkor.

Rektorer och andra skolledare som vill undanhålla barn och ungdomar kontakten med det som adventstiden  är inställd på för slags ankomst och vad som är julens mest lysande stjärna får se upp. Det kan tränga sig på en turkisk biskop där man minst anar det. Hoho och halleluja, alla snälla barn - och stora med!


För övrigt är det läge denna dag att tända ett ljus i fönstret och göra Finlands sak till vår.

Brygubben om Sankt Nikolaus i adventskalendern 2008

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: