03 december 2010

Lucka #3: På söndags invigs ett nytt rum för tro

På söndag kommer Turebergskyrkan i Sollentuna, norr om Stockholm. En kyrka för Sollentuna församling i Svenska Kyrkan att invigas. En kyrka för människor som bor och vistas i Sollentuna. En vanlig dag. En helgdag.

http://www.kyrkanstidning.com/nyheter/altare_av_spillvirke_gav_blandade_reaktioner_0_15627.news.aspx

Kyrkbyggandet startade med ett första spadtag den 13 maj förra året och nu står allt färdigt för stor invigning på andra söndagen i Advent. I våras gjöts en tidskapsel av koppar in i kyrkans golv. Tidskapseln innehåller bland annat en Bibel, en psalmbok, flera nummer av församlingstidningen Kyrkporten, ett foto på Kyrkofullmäktige som tog beslut om att bygga, församlingsinstruktionen och listor med namn på alla anställda och förtroendevalda i församlingen 2010.

Turebergskyrkans arkitekt är Helena Tallius Myhrman.  Den är byggd av glas och betong med ett grönt växande tak. Inne i kyrkan kommer att finnas ett altare gjort av spillvirke. Linjerna och de rena materialen med den omålade betongen får mig att tänka på Corbusiers verk. Varför inte på det franska dominikanerklostret Sainte Marie de La Tourettla? Corbusier använde sig av fält och färger som tycks inspirerade av Mondrian. På bilder från den nya kyrkan i Sollentuna ser jag utsmyckningar, färger och former som får mig att associera till en annan konstnär med ett abstrakt måleri: Olle Baertling. Det återstår att se om mina observationer (och fantasier) på distans håller i ett direkt möte med den nya kyrkan.

Den 3 december var från 1901 Lydas dag i den svenska almanacka. Den Lydia som gav namn åt dagen var en kvinna som levde på 100-talet och kom från staden Thyatira, idag Akhisar i Turkiet. Hon var tyghandlare i staden Filippi i Makedonien och gjorde där affärer med de allra finaste tyger, färgade med purpur. Läkaren och författaren Lukas skriver i Apostlagärningarna om hur hon möter aposteln Paulus och fångas av hans berättelse om Jesus. När Paulus senare fänglas och blir utsläppt är det hon som tar emot honom och dem han reser med i sitt eget hus. Det är ett tecken rakt in i 2000-talet att den första europé som tar emot Jesus och blir kristen är en egenföretagande invandrarkvinna. Stort tack Lukas för att du gav oss berättelsen om Lydia.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: