16 december 2010

Lucka #16 Nio dagar före jul

Idag är det nio dagar kvar till jul. Du kanske tänker att jag räknar fel? Att det bara är åtta dagar kvar till julafton. Det är det. Men till Juldagen återstår det nio dagar.

Visst skulle du gå med på att dina vänner uppmärksammade dagen före din födelsedag med en födelsedagsaftonsfest, men knappast på bekostnad av att de sumpade själva födelsedagen. Särskilt inte om du bjudit dem på kalas på din egen dag. Tror inte det.

De flesta svenskar ser fram emot jul och gillar tiden före. Det visar en SIFO-undersökning som Svenska Kyrkans internationella avdelning lät göra i senaste månadsskiftet. Jag skrev om den här i bloggen. På grund av ett negativt vinklat pressmeddelande från kyrkostyrelsens kansli i Uppsala har undersökningen också i flera massmedier fastnat i att det finn en mindre grupp för vilka julen inte är något vidare. Vilka ska

Nu efter tredje söndagen i advent har nedräkningen börjat mot julnatten och juldagens morgon. Den mest initierade berättelsen om hur en Guds budbärare, en ängel kommer till den unga kvinnan Maria, hur hon säger ja till Gud, om Josefs och hennes resa ner till Betlehem och händelserna där med alla inblandade, är nedskriven av läkaren och den grävande journalisten Lukas, ursprungligen från staden Antiocia (i nuvarande Turkiet). Han hade den bästa av källor, Maria själv. Det var henne han intervjuade för att kunna berätta om det som egentligen hände.

Lukas var läkaren som blev konsulterad av Paulus som hade besvär med sina ögon. Bländad utanför Damaskus fick han aldrig riktigt ordning på synen igen. Det hindrade honom inte att hos Lukas i hans mottagningsrum passa på tillfället att berätta om Jesus. Han van en vän för livet och en lärjunge till Jesus. Lukas stängde sin praktik i staden Troas och blev Paulus medresenär.

Det är så det goda sprids i världen: Människor ställer upp för varandra. För samtal om livets väsentligheter. Och reser tillsammans.

Jag tror inte Lukas blivit Marias vän med mindre än att han hade visat henne respekt och tagit hennes berättelse på allvar utan att förvränga den eller hänga ut henne. Och han hade inte blivit Paulus reskamrat om de inte hade haft det roligt tillsammans.

Lukas är läkarnas och kirurgernas skyddshelgon. Han kunde gott vara journalisternas också. För han är en förebild för den som i förtroende får ta emot en livsberättelse, som får följa med och på nära håll följa samtalen och vara i händelsernas centrum.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: