24 december 2010

Lucka #24 En inställd julmässa också en mässa?

En inställd spelning är också en spelning, är en sentens som tillskrivs Ulf Lundell. Idag ser jag efter att ha pulsat runt på nätet att många församlingar i södra Sverige ställer i gudstjänster idag och imorgon. Vägarna på flera håll i Lunds stift och Växjö stift är helt ofarbara. Inställt i Visby stift också rapporterar Gotlands Tidningar.

Prästen Dag Sandahl rapporterar från norra Öland. Och på Facebook bekräftar hans kollega Torgny Greek att det blir färre gudstjänster än planerat. På Facebook läser jag också Per Frostensson som skriver att det ställs in i Södra Mellby och i Ravlunda.

Det ser ut som att fler massmedier rapporterar om inställda gudstjänster än som de brukar göra en vanlig jul.  De som inte kommer iväg till sina kyrkor i kväll och imorgon kanske kommer att titta på TV. Sveriges Television sänder gudstjänsterna från Nora och om några timmar är det dags för midnattsmässan från Peterskyrkan i Rom. Förra året blev påven Benedikt utsatt för ett attentat. Han knuffades omkull av en kvinna. Låt det för allt i världen gå lugnt till i år.

Sveriges Radio sänder gudstjänster från Härlanda kyrka i Göteborg. Själv ska jag läsa julens epistel i midnattsmässan i S:t Ansgars kyrka i Uppsala. Här firar vi julnatten i det lilla formatet. Tätt och med det stora mysteriet i all sin skenbara enkelhet.

Ikväll, i natt och imorgon kommer ljuset lysa också i de mörka dalar där kristendomens bekämpare trampar omkring efter att ha stoppat undan alla adventsljusstakar, glada budskap om fred och rättvisa och hyssjat det lilla barnen som både gnyr och jollrar utan att be om lov.

Det är ingen hejd på vad tusen juleljus kan göra för nytta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: