16 december 2010

Så vill svenskarna ha julen: Gemenskap med god mat i lugn och ro

Julen borde handla om gemenskapen med familjen. Så svarar mer än 8 av 10 svenskar i en undersökning beställd av Avdelningen för Svenska Kyrkans internationella arbete. 6 av 10 värderar lugn och ro i jultid högt. Nästan lika många sätter julmaten högt.

8 av 10 svenskar i åldern 15 till 79 år kände sig inte särskilt stressade första veckan i advent av att julen närmade sig. 1% var mycket svarade att de var mycket stressande. Det kan väl tänkas vara ungefär 1 på 100 som är stressade för jämnan? Det må vara jul eller midsommar som ligger närmast.

Julruschen får mer än var fjärde svensk på bättre humör. Ett positivt besked, inte sant? Bara 7 av 100 blir på sämre humör. Så det verkar inte som om surpupporna blir fler i jultid. Mungipa ner på normalmånga, tycks det.

3 av 4 svenskar kommer ihåg alla eller några av de många julklappar de fick för ett år sedan. Knappt 1 av 6 har sämre minne. 1 av 10 svarar att de inget fick.

Lite mer än var femte skulle kunna tänka sig att byta julklapparna mot bidrag till välgörande ändamål. Bland de unga 15-34 år skulle nästan var tredje kunna tänka sig ett sådant karlbertiljonssonbyte.

Den som vill gå från ord till handling kan surfa in på Svenska Kyrkans internationella webshop och bidra med 60 spänn till rent vatten eller skolgång till ett barn för en femhundring.

De flesta människor gillar julen och gillar att vara gästfria och givmilda. När vi uppmuntrar varandra och tackar för det lilla, då sprider sig godheten. Då sjunker bullret och stressen släpper. De flesta människor väljer att tända ett ljus. Så tänd då ett till i juletid.Undersökningen var beställd av avdelningen för internationellt arbete i Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala och genomfördes under perioden 29 november – 2 december av TNS SIFO i deras 
webbpanel med 1 486 deltagare.


Hela resultatet här som en PDF

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: