27 april 2007

Bojkottande biskop: Inte utan min bibel

Svenska kyrkans biskop i Härnösands stift heter Tony Guldbrandzén. Enligt SvD och andra medie har han sett till att stiftet bokat av 100 nätter på Scandichotell. En påtryckning som ska förmå hotelledningen att lägga tillbaka biblarna i skrivbordslådorna på rummen.

Biskopens pressmeddelande här

När Brygubben första gången hörde att Scandic gjort stort sak av att en enskild hotellgäst hade haft invändningar mot att det låg en bibel i en stängd låda på rummet han hyrde för natten, då undrade han över rim och reson.

Så har historien vuxit. Den ensamme gästen var organiserad ateist, men det verkar inte helt säkert att någon i hans förening delade hans upprördhet. Några killar med humor har gjort ett ateistkit och många har tyckt. Det ena och det andra.

Det Brygubben själv skulle kunna tänka sig är att "glömma" en bibel på ett kul ställe när han lämnar hotellrummet efter en natt hos Scandic. För Scandic kan gynnas pga att man satsar på rättvisemärkt.

Men bojkott, det vete fåglarna om det är så vettigt. Faktum är att det kan gå på tok om man läser bibeln på egen hand. Få om någon av bibelns 56 böcker (ja, det är i sanning ett litet bibliotek) är lätt att ta till sig på egen hand. Bibelläsning hör hemma i en församling - i gudstjänster och i grupper för samtal och undervisning.

Den kristna församlingen är mer ett bordets folk än ett bokens folk. Det är vid bordet man gör saker tillsammans. Kommunicerar i flera betydelser.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

jag har just övernattat på hotell utomlands, där det fanns en bibel i skrivbordslådan. Visserligen har jag inte nyttjat den - men inte vet jag hur jag skulle ha kunnat känt mig illa till mods av det faktum heller. Hade det inte funnits denna löjliga åtgärden här i Sverige, hade jag troligen aldrig ens kollat

Per Westberg sa...

Jag har sovit på hotell i Göteborg och Sundsvall denna vecka. Biblar på båda ställena.

JAg har för en tid plockat med mig en bibel som jag kommer att gömma på ett Scandicrum.

Robert sa...

Jag har svårt att se att den här sortens debatt skulle kunna existera någon annanstans än i Sverige. Man bara måste älska det här landet för den sakens skull.

Guds vän sa...

Ja det var ett herrans liv från de organiserade ateisternas håll! Det är inte lätt att vara kristen i Sverige 2007. Precis som Göran Skytte sa, det hälls en hink skit i media över oss kristna varje dag! Bra rutet av biskopen tycker jag. Oavsett vilken tradition vi tillhör så behöver vi göra gemensam sak mot den organiserade ateismen!

Friend of my bible sa...

Citat:
"Faktum är att det kan gå på tok om man läser bibeln på egen hand. Få om någon av bibelns 56 böcker (ja, det är i sanning ett litet bibliotek) är lätt att ta till sig på egen hand."

Öhhh... så vad du menar är att man inte ska läsa bibeln på tu man hand?

DU, jag vet inte vad det är för bibel som du läser? Sagobibeln?
Min bibel funkar i alla sammanhang. Varesig jag är tillsammans med andra i kyrkan eller ensam hemma i vrån så funkar min bibel utmärkt!
Vill du låna den?