16 september 2008

En stillsams krav: Lägg ner, Gudrun!

En av programledarna i tv-kanalen Kanal 8 är partiledare emerita Gudrun Schyman. Inför sitt program i vilket hon hade kallat in Svenska Kyrkans ärkebiskop så skickade hon som en pr-grej en debattartikel till ett antal redaktioner. Ett par tidningar valde att publicera, t.ex. Dagen, och ge Kanal 8 gratisreklam. Kollega Adaktusson på samma kanal pushar också för sina program som flitig insändarskribent.

En kampanj mot Svenska Kyrkan som startade för några veckor sedan använder nu Kanal 8 och Gudrun Schyman för att göra reklam för sin sak. Ett pressmeddelande finns på nätet och ett brev ska ha gått till riksdagsledamöterna, lagom till riksmötet öppnande.

bloggen Stillsam finns står mer i ämnet och här finns kommentarer och uppmaningar.

Kanal 8 har låtit opinionsinstitutet Synovate ringa ett par tusen svenskar och frågat om I kampanjen mot Svenska kyrkan påstås att opinionsundersökningen visade "att varannan svensk är medlem i Svenska kyrkan utan att vilja vara det." Men det är ljug.

Frågan var: Om du inte som barn hade blivit medlem i Svenska Kyrkan tror du då att du senare i livet hade gått med i Svenska Kyrkan eller tror du inte det? Resultatet: 50 procent svarar nej, 28 procent svarar ja, 14 procent svarar att de inte är medlemmar och nio procent svarar att de inte vet.

Att man svarar att man inte tror sig om att senare i livet bli medlem betyder inte att man inte vill vara medlem. Förstås.

Frågan: Är du medlem i Svenska kyrkan mot din vilja? är ännu inte ställd av Synovate.

Det är jättelätt att gå ur Svenska Kyrkan. Det vet nästan alla. Och de som inte vet blir återkommande påminda. Och bjussas på mer eller mindre adekvata skäl till utträde.

Det är jättelätt att gå med i Svenska Kyrkan. Och komma tillbaka. Det borde fler veta om och få påminnelse om. Svenska Kyrkan har ett öppet medlemsskap, alla som säger att de vill vara med är välkomna.

Att göra en sak av att döpta, barn som vuxna, blir medlemmar i Svenska Kyrkan är poänglöst. För så går det till i nästan alla kyrkor över hela världen. Det är normalt att att en familj där far och mor är med i en kyrka låter sina egna barn bli medlemmar i samma kyrka. Det är klart att man håller samman i familjen.

Bloggen Stillsam uppmanar Gudrun Schyman att lägga ner sina angrepp på Svenska Kyrkan. Men är det lika bra att låta henne vara. Det kan ju inte vara för roligt att vara så upprörd och mot hela dagarna.

Undrar vad svaret blivit om Sinovate ringt upp ärkebiskop Anders och frågat:

Om du inte låtit bli att tacka nej till att medverka i Kanal 8, tror du att låtit Gudrun Schyman ta dig i kragen eller tror du inte det?

Antagligen valde han mellan två onda ting: Att få skit i en samma kanaler och tidningar för att han inte ställde upp på intervjun och ta skit i en enda kanal med några 1000 tittare. Som ärkebiskop är man en av Svenska Kyrkans minst fria medlemmar.

Lite lustigt är det att det opinionsinstitut som Kanal 8 beställde sin undersökning av har Svenska Kyrkans informationsavdelning i Uppsala som kund sedan länge. Här ett pressmeddelande där Arne Modig på Synovate (som hette Temo då) kommenterar en undersökning 2002.

Andra bloggar om: , , , , ,3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är lätt att bli medlem, skriver du. Men det är då sannerligen inte lätt att vara medlem. Jag har skrivit på annat ställe här att jag behöver höra varför jag ska vara kvar. Har någon enda bloggande människa från kyrkan svarat? Har du svarat? Finns det någon sida på kyrkans hemsida som ger en kloka svar på det här? Nej. Finns det ateistiska och humanistiska sidor när man googlar, som i detalj beskriver exakt allt som de anser gör att man borde gå ur som medlem, och exakt i detalj hur man går tillväga? Jajamen, massor. Ateister är nämligen de enda som svarar när man ropar.

Om man inte är doktor i teologi och ropar i Kyrkans tidning.

Martin Garlöv sa...

Med bloggen har jag min kanal. Kommentarfunktionen är för mina läsare och inte för mig.
Har ingen behov av att få sista ordet.
Samtalar och debatterar gör jag gärna, men just här avstår jag.

Men mejla mig direkt på martin.garlov@kapabel.se så ska jag svara med flera skäl för medlemsskap i Svenska kyrka, I den kyrka jag kallar min,

Kjell Nordberg sa...

Dopet som sakrament kopplat till medlemskap i ett trossamfund är ingen självklarhet, vilket framgår av "Svenska kyrkan och medlemskapet" Man kommer dit via bannern "insamling" på http://bildning.se Välkommen att lämna synpunkter i forumet!