Den uppkomna debatten om det osmakliga att publicera bilder på obducerade barn på webben gör det tydligt hur avgörande för humanismen det är att stå upp för en hög moral.
Det märks att det är ideologi som inverkar på vad människor frågar sig, påstår och kräver. Flera tämligen kända opinionsbildare, vilka annars hävdar individens frihet, är snabba till att ropa på förbud mot publicering.
Mediemänniskor som unnar sig att dra ett djupt andetag och tänka efter innan man drar igång debattkvarnen kan komma till sans. Nya medier är inte detsamma som gamla medier. Men det finns likheter. Webbplatsen Pirate Bay med sina länkar är inte mer omoraliska än Eniro med sina kontaktuppgifter.
I det öppna kommunikationssamhället, där kostnaderna för att sprida data närmar sig noll och priset för lagring blir allt lägre, behövs en hög moral. Den som lagar mycket information och sprider mycket information är skyldig en högre moral än den som kommunicerar mindre.
Humanismen kommer av den kristendomen som lär att människan är självstyrd och ansvarig. Som lär att ingen människa är en ö. Därför avfärdas talet om att jag kan göra vad jag vill med mitt liv, bara det inte skadar andra.
Det moraliska är att ta ett ansvar för mycket mer än sig själv. Moralen blir förbunden med de mellanmänskliga relationerna.
Det handlar om att handla med gott samvete. I den virtuella världen, liksom i den reella. Det är i det närmaste utan mening att skilja dessa båda världar åt. I alla fall är det säkrast att inte sänka moralen på nätet, att inte tro att man har rätt att tillåta sig ett rymligare samvete på webben än annars.
Jag kan inte släppa tanken att etablerade debattörer, ledande politiker och människor med mediemakt är beredda att gå för långt för att värna sin personliga rätt att säga och göra vad de vill utan att ta moraliska hänsyn. Förbud riktade mot den andre, begränsningar av andras frihet ses som en lösning för att själva slippa ändra värderingar och agera annorlunda.
Det är ett uttryck för en mycket dålig moral att publicera bilder på obducerade barn. Att det tekniskt är möjligt är inte problemet. Utan att människor inte lär sig vad en inre kompass är och hur den ska användas.
Den inre kompassen kan inte byggas av vilket skrot som helst. De sanningar som ger grund för en god moral är inte relativa.
För den som vill få till det där med moral och slippa att göra det onödigt svårt för sig kommer här ett tips: Läs vad Jesus sa och gjorde.
Andra bloggar om: etik, moral, humanism, kristendom, nätet, webben, internet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar