19 september 2008

Vem hade klagat på mässan?

Svenska Kyrkans använder det statliga högskolesystemet för att få fram de teologer som kan bli behöriga för prästutbildning. Kyrkans Tidning som är Svenska Kyrkans veckotidning berättar om att det ska städas upp på Lunds universitet där en mässa firats i anslutning till en kurs med rubriken "Svenska kyrkan" riktad till de som är antagna som prästkandidater och studerar teologi.

Jag utgår från att det finns mer att säga om saken än vad Kyrkans Tidning gör. Säkert en förhistoria där det kan finnas både lärare och studenter som är på kant med Svenska Kyrkan och vill markera. Ungefär på det känslomässiga sätt som vi sett i samband med skolavslutningar i grundskolan. Sen är det säkert så att man i den akademiska världen täcker över de privata relationsproblemen och grubblerierna med principiella utsagor och PK-retorik på ett mer raffinerat sätt än på föräldramötet i klass 5B.

Det kan visa sig att den stora och nyligen genomförda utbildning utbildningsutredningen i Svenska kyrkan som håller på att sjösättas blir obsolet i ett nafs. Det finns andra utbildningar för teologer med högskolestatus där det förstås firas gudstjänst.

En blivande präst som tycker att det är fel att fira gudstjänst tillsammans med kurskamraterna borde nog ta sig en funderare på framtiden. Och de ansvariga i stiften som svarar för antagningen.

Tillägg söndag 21 september: Hittar i efterhand artikel i Dagen om mässaffären i Lund.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst framkom det för några år sedan kritik på Svenska kyrkans grundkurs på en av folkhögskolorna, då de blivande prästerna delades upp i grupper för att regelbundet be för och med varandra. Några av dem var mycket upprörda över det, de upplevde det som påtvingat och obehagligt att tvingas göra detta på lektionstid... kanske är det samma personer som nu hunnit till Universitetets kurs om Svenska kyrkan?
Som student har man givetvis rätt att läsa vilken kurs som helst som man är behörig till oavsett vilken tro man har. När jag har läst om islam, sikhism och judendom har vi erbjudits studiebesök som ordnats av lärarna vid universitetet, men det har aldrig varit obligatoriskt att delta i någon gudstjänst ens som observatör. Det borde vara en självklarhet att den som läser om Svenska kyrkan vid Universitet åtminstone har möjlighet att få se och uppleva en mässa via TV... (?) Men man skall inte blanda ihop läsbara kurser vid Universitet med någons individuella tro och utövande av den.

li sa...

Fast hallå. Om man läser teatervetenskap så ingår det att besöka Dramaten. Är inte detta en storm i ett vattenglas? Tror inte ens jag hade fattat problemet när jag var ateist.