03 september 2008

I förväntningssamhället är du aldrig den du var

Professor Micael Dahlén är aktuell med en ny bok. Han skriver om det han kallar förväntningssamhället. Tesen är det inte längre är vad du åstadkommit som spelar roll, utan vad du kommer att göra i framtiden. Vi är alltså alltid på väg vidare.

Politiker vet hur det är. Väljarna tackar dem inte för vad de åstadkommit under förra mandatperioden, utan röstar på de som målar upp den ljusaste framtiden.

Boken har han gett titeln Nextopia. Till Dagens Media säger Micael Dahlén:

- Vi människor har ett belöningssystem som gör att vi mår bra av att vara kreativa och göra nya saker. Det slog mig att detta blir till ett förväntningssamhälle. Livet blir en jakt på utopin om att nästa sak blir perfekt - Nextopia

Människor kan inte vara lyckliga längre än tre månader åt gången. Människor lämnar bara humörets raka streck för något slags lyckorus när de t.ex. inleder en ny relation, köper en ny pryl eller får ett nytt och finare jobb. Ett lyckorus som håller som mest tre månader, enligt de studier som Dahlén stöder sig på.

Boken Nextopia började som en blogg och är en sammanställning av tankar, idéer och tester.

Han ser ut som Jesus, John Lennon och Ola Salo, den där Micael Dahlén. Ska det tolkas på något vis? Profet vill han nog vara, kanske även en frälsare. Och på scen är han definitivt en artist.

Att leva med sikte på framtiden är en god ambition. Att leva i gårdagen är ett sämre alternativ. Att leva i det nu som - för att tala med Robert Broberg - i ögonblicket blir till ett nyss, det är störst.

Brygubben kommer att köpa Nextopia – livet, lyckan och pengarna i Förväntningssamhället på utmärkta bokhandeln Kulturbutiken för nätta 162 kr www.kulturbutik.se

Se Micael på Youtube här

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: