18 december 2008

Att svara på enkäter är sällan en skyldighet

Dagstidningen Dagen skriver om en enkät som SVT Rapport gått ut med till präster i Svenska Kyrkan. Man vill att de ska deklarera sin inställning till att viga par av samma kön.

Det är inte ovanligt att nyhetsredaktioner beställer sådana här enkäter. Långt ifrån alla används. En del ger inte det resultat man tänkt sig och då går de i papperskorgen. Minst ett par sådana undersökningar har varit aktuella om Svenska Kyrkan bara de senaste åren.

Rapports Jonas Olsson säger sig vara förvånad över att det finns präster som tycker att frågorna man ställts inför är känsliga. Antingen är Olsson mycket dåligt påläst i ämnet och därför helt aningslös eller så spelar han lite teater.

Det finns ingen skyldighet att svara på enkäter från journalister. Präster specifikt har skyldigheter mot sin kyrka och sin biskop.

Av Dagens artikel verkar det som att Rapport bara tänkt sig att ställa frågor till präster i Svenska Kyrkan. Varför inte till präster och pastorer i andra samfund som liksom Svenska Kyrkan hittills haft vigselrätt.

Den präst som fått frågorna från Rapport kan gott rådgöra med sin biskop om hur hon eller han bäst gör i det enskilda fallet. Räkna med att den här formen av enkätjournalistik kommer bli ännu vanligare. Därför skulle biskopsmötet i Svenska Kyrkan kunna ta ett snack och komma överens om en gemensam linje när man ger ger sina präster råd och anvisningar.

Enkätjournalistik kostar jämförelse lite pengar i förhållande till den mediala uppmärksamheten de som regel ger. Så när redaktionernas resurser minskar, ja då blir genren vanligare. Och särskilt kopplad till kontroversiella frågor, helt utan tanke på om ämnet lämpar sig för kvantitativa undersökningar eller ej.

Även Svenska Kyrkans egen veckotidning Kyrkans Tidning gör ofta enkäter. Och resultatet brukar man förse andre redaktioner med redan innan de publiceras i den egna tidningen.

Svenska Kyrkans informationsavdelning skulle kunna testa svenska journalisters personliga inställning till att svara på frågor. Det är inte svårt att ställa samman en handfull kontroversiella frågor som ställs till ett ett urval journalister. Och svaren ska förstås inte vara anonyma, för det har Rapport och andra kommit fram till är en dålig ordning.

Resultatet av Svenska Kyrkans journalistundersökning kan sedan erbjudas Kyrkans Tidning för en första exklisiv publicering.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: