25 december 2008

Domprosten i Uppsala och påven i Rom säger detsamma

Mitt i julnatten hörde jag en hel predikan och delar av ytterligare två.

Julmässan i sin helhet firade jag i Sankt Ansgars kyrka i Uppsala. Till skillnad från vad som är fallet i de flesta kyrkor en jul, så är det glesare i bänkarna på S:t Ansgars i jultid än annars. Så kan det gå när församlingen består av en stor andel studenter, som reser hem var och en till sin stad för att att äta upp sig och bonding med släkt och vänner hemmavid.

På väg hem gick jag in i Uppsala domkyrka och lyssnade till ett stycke av domprosten Tuulikki Koivonen Bylunds predikan för minst 2000 inne katedralen. Hon talade om de murar som den istraeliska övermakten stänger inne palestinerna med.

Hemma, via tv, talade påven i Rom i midnattsmässan från Sankt Peterskyrkan. Han talade om de murar som den istraeliska övermakten stänger inne palestinerna med.

Både domprosten och påven var tydliga i sitt budskap riktat mot murarna som skiljer folken i Israel-Palestina och stänger ute kristna från att i Betlehem och andra platser fira gudstjänst i den heliga natten.

Domprost Tuulikki och påven Benediktus visste förstås inte om vad den andre skulle predika om i natt. Men utifrån den kristna tro de delar kom de till samma slutsats: inkarnationen begränsar sig inte till en privatsfär. Tvärtom ställer kristen tro krav på en samhällsomvandling, i det nära och i det globala sammanhanget.


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: