11 december 2008

De första tre heta till biskopstol i norr

Artikeln uppdaterad kl 11:31

En rekryteringsgrupp i Svenska Kyrkan Härnösands stift har nu presenterat tre villiga kandidater att efterträda biskop Tony Guldbrandzén när han lägger ner stav och mitra till våren.

Stiftets egen domprost Tord Frylmark är en av de tre. Domprost Tuulikki Koivunen Bylund, Uppsala stift den andra och kyrkoherde Ingemar Söderström från Örebro är den tredje. Han är den relativa ungdomen i samlingen med sina 56 år. Gemensamt för alla tre är att de varit inblandade i tidigare biskopsval inom Svenska Kyrkan.

Ingemar Söderström kom två i det senaste biskopsvalet i Härnösands stift. Domprosten Koivonen Bylund låg bra till när biskop senast skulle väljas i Skara stift. Att hennes namn nu är aktuellt i ett biskopsval är intressant. Kommer hon också på förslag som efterträdare till biskop Carline Krook i Stockholms stift? Där avgörs valet före Härnösand. 2005 var hon aktuell i ett biskopsval i den evangelisk lutherska kyrkan i Finland.

Kyrkans Tidning hade nyheten igår.

Härnösands stift har öppnat för nomineringar av flera kandidater. Hittills har tre namn lagts till listan: Bror Holm, kyrkoherde i Selångers församling och ordförande i Kyrkans Akademikerförbund, Arne Wiig, präst i Härnösands domkyrkoförsamling och Gunnar Prytz, kyrkoherde i Östersunds församling. Prytz sitter för socialdemokraterna i kyrkostyrelsen.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: