14 december 2008

Brygubbens Adventskalender 14 december

Andra söndagen i advent har temat Bana väg för Herren. Från Nya testamentet hämtas texter om Johannes Döparen. Hans gärning som profet och kritiken mot makten har fört honom till fängelse. Det är från sin fångenskap han försöker få veta vem Jesus från Nasaret är. Han vill veta om det är Jesus som ska uppfylla det han profeterat.

Är du den som ska komma? Är du den som Gud sänt?


Jesus ger honom klart besked. Han får det svar han hoppats på. Och samtidigt innebär det att hans läge försämras. Nu sitter han där han sitter.

Svenska Kyrkans ärkebiskop Anders har valt som sitt valspråk de ord som är den här söndagens tema. I hans biskopsvapen står: Parate viam Domini

Förra söndagen var temat Riket som kommer. Den troende människan gör rätt i att sätta den ena foten framför den andra. Renässansen för den vandrande pilgrimen är en god sak. Det gäller att ligga i. Och ligga före.

Ärkebiskop Anders vigdes till sitt ämbete hösten 2006. Snart skriver vi 2009. Han har inte legat på latsidan sedan dess. För några veckor sedan kulminerade hans 2008 med det interreligiösa klimatmötet i Uppsala. Jag tycker det är fel att påstå att ärkebiskopen övervärderat miljöfrågans betydelse. Skapelseansvaret har en klar förankring i kyrkans tro, bekännelse och lära.

Den som har Bered väg för Herren som sitt motto får räkna med att möta förväntningar. Jag förväntar mig att ärkebiskop Anders alltmer lyfter fram Jesus Kristus i sin förkunnelse, i sina predikningar och sina samtal med människor av alla slag i Svenska Kyrkan, i samhället och världen.

Det goda samtalet, är vad jag hoppas mest på: Träningsläger för samtal. Kafésamtal. Verkstadsgudstjänster. En ny ton från kyrkliga makthavare som blir en förbild för många.

Tillägg 15 december: Bloggande domprosten Åke Bonnier skriver belysande och självransakande om hur människor i Svenska Kyrkan istället för att bana väg för Herren ställer sig mot varandra.

Tillägg 18 december: EFK-aren Stefan Swärd har också råkat ut för bristen på hyfs i ordbruket kristna emellan. Han skriver om det på sin blogg.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: