18 december 2008

Minst två biskopar i Svenska Kyrkan avgår nästa år

Två av Svenska Kyrkans biskopar avgår med pension 2009 och processen att utse deras efterträdare har har pågått en tid. I början av nästa år blir det allvar med provval och riktiga val i Härnösands och Stockholms stift.

Brygubben har skrivit om de båda biskopsvalen tidigare. Här en rad inlägg från förr.

Kyrkans Tidning - Svenska Kyrkans egen veckotidning - har idag listan med de kandidater som en nomineringsgrupp utsedd av stiftsstyrelsen tagit fram. Förra veckan släpptes en motsvarande lista för Härnösands stift. Tidningen Dagen har också publicerat dagens lista.

Det är, som Kyrkans Tidnings Lennart Lundberg skriver, lite förvånande att prästen och chefen för Stockholms Stadsmission Marika Markovits avstår från att kandidera. Hon var en stark tvåa i provvalet förra året i Västerås stift. Nu borde hon haft mycket goda chanser att bli vald i sitt hemstift efter att ytterligare ett år visat sig vara en duglig ledare för en viktig och uppskattad kyrklig verksamhet. Senast i veckans pappersupplaga skriver hon väl och uppfordrande om den nöd som hennes medarbetare inom Stadsmissionen försöker lindra.

Kyrkans Tidning väljer att lyfta fram Aftonbladets politiske chefredaktör Helle Klein som en "joker" i biskopsvalet i Stockholms stift. En kollegial ryggdunkning mediefolk emellan? Men hon är inte aktuell och har själv klart signalerat hur hon väljer att hantera det ämbete som kyrkan gett henne i egna bloggen och i Aftonbladet. Det finns ingen anledning att tro annat än att Helle Klein dessutom är klok nog att tacka nej till att kandidera om hon fick frågan. Och hon är fullt kapabel att förklara för frågeställarna varför hon inte kan komma på fråga.

Sven Hillert som finns med på stockholmslistan var också en av kandidaterna i senaste valet av biskop för Svenska Kyrkan i Västerås stift. Han är rektor för en av prästutbildningarna inom Svenska Kyrkan, så han lär ha en hel del kontakter med de nyprästvigda prästerna. Och många av dem finns i Stockholm.

Martin Modéus har flera goda egenskap, varav en försvinnande. Och det är hans i sammanhanget låga ålder. Biskopsmötet behöver föryngras och Modéus är bara 46 år. Ändå flera år äldre än t.ex. biksop Claes-Bertil Ytterberg i Västerås när han en gång valdes. Nu är fyra stockholmskandidater såpass till åren att de kommer vara 55+ det år de skulle tillträda om de valdes och vigdes.

Till de egenskaper Martin Modéus har och som han inte blir av med är ett akademiskt dokumenterat intresse för hur tro, rit och tradition hänger samman. För om den saken har han dokotorerat och dessutom publicerat sig i mer pupulär form än i en avhandling. Räkna därför med att han har de goda insikter som behövs för att leda en del av Svenska kyrkan, som den folkyrka hon vill vara.

Dagens lista påtänkta stockholmsbiskopar är inte helt olik den som Kyrkans Tidning gjorde redan för två månader sedan.

Här fanns Eva Brunne, Cecilia Wadstein och Martin Modéus med och alla tre är nu officiella kandidater. Även "nej-sägaren" Marika Markovits omnämndes av Kyrkans Tidning i oktober. Då, men inte nu också Cecilia Wikström och Cristina Grenholm. Den senare har sedan dess fått ett toppjobb i det nationella kyrkokansliet på Sysslomansgatan i Uppsala.

Anna Karin Hammar är syster till den förre ärkebiskopen KG Hammar och var själv en av kandidaterna när hans efterträdare skulle väljas. Cecilia Wadstien är fru till den nuvarande ärkebiskopens adjunkt. Som lärare på Pastoralinstitutet har hon kandidaten Hillert som chef.

Läs direkt om biskopsvalet för Svenska Kyrkan i Stockholms stift här på stiftets webbplats

Gruppen som listat kandidater i Stockholms stift är gigantisk. Här har ingått 28 personer, fjorton ordinare och fjorton ersättare. Hälften valda med partibeteckning och lika många präster. Så många att det fyllt ut två fotbollslag. Kunde inte valproceduren förenklas? Dessa 28 kan träffas igen efter nyår och rösta på riktigt. Så var den saken klar.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Två av de kvinnliga kandidaterna lever/har levt i homosexuella samborelationer/partnersakp. Men det kanske gör dem mer kvalificerade till att bli biskopar än någon annan med en mer traditionell äktenskapssyn?
Är det viktigare att kandidaterna är trogna mot Svenska Kyrkans ordning eller Svenska Kyrkans lära?

Anonym sa...

Ja, med någon av dessa två som biskop lär SVKs redan frostiga relationer med övriga delar av den universella kyrkan bli än kyligare.

Jag har resignerat på något vis och utgår nästan från att det blir eländigt hur det än går, men blir förstås gärna överraskad...

Anonym sa...

Ang Marika Markovits, Stadsmissionen och lämplighet som framtida biskop:

Kolla "lassetycker.blogspot.com" och sök på Stadsmissionen. Läs då igenom alla kommentarar från dom drabbade. Du/ni får nog svårt att tro allt som står där, men det finns en hel del dokumentation och folk som har bra koll på läget som det faktisk är på rigtigt!

(Fråger man bara polisen och Stadsmissionen om situationen, får man inte i närheten av hela sanningen med, men ibland också lögner och fel statistik)

Ang det ökonomiska bedrägeri, kolla på:

"rfhl.se-stockholm - debatt stadsmissionen"