08 december 2008

Oxenstiernas förgörare beredd att träda in på Oxenstiernsgatan

Det blev helgarbete för kommunikationsdirektör Mikael Nilsson. När radiostyrelsen på sitt lördagsmöte väl hade bestämt sig för vem man vill ska bli nu vd för Sveriges Radio efter Kerstin Brunnberg, då skulle världen få veta. I pressmedddelandet fick styrelsens ordförande Ove Joanson ta till orda:

– Mats Svegfors är en av Sveriges mest ansedda publicister. Vi är mycket glada över att han accepterat att bli ny radiochef.

Pressmeddelandet följer mallen och var helt utan några överraskningar än Mats Svegfors i sig.
Att skicka ut ett pressmeddelande en lördagskväll, är det obetänksamt eller lite kaxigt?

Svegfors är som bekant sedan många år landshövding, statens förlängda arm i Västmanlands län. Hans åsikt att regionindelningen av Sverige måste ändras är känd. Förhoppningsvis tar Svegfors med sig insikterna från ledningen av ansvarsutredningen och ser över konstruktionen med lokalaradiostationer.

Idag kl 12 håller Ove Joanson presskonferens i Studio 5, Radiohuset på Oxenstiernsgatan i Stockholm. Han har med sig Mats Svegfors, Cilla Benkö och Kerstin Brunnberg på podiet. Efter presskonferensen ges möjlighet till - som det står i pressinbjudan - korta enskilda intervjuer med de medverkande. Lättare förtäring serveras.

Till Mats Svegfors CV hör att han är ordförande för det kristna bokförlaget Berling Media som har Svenska Kyrkan och Svenska Missionskyrkan som huvudägare. Berling Medias VD Thomas Grahl är på väg ut ur företaget. Undrar just om Svegfors redan har hittat Grahls eftersträdare eller om han i alla fall hinner fixa den saken innan han lämnar över ordförandeklubban till sin egen efterträdare. För han kan knappast sitta kvar på den här posten från den dag han kliver in i chefsrummet på Sveriges Radio.

Apropå den kyrkliga och kristna. Kommer det att vändas mot Mats Svegfors att han är kristen och medlem i Svenska Kyrkan? Det är bara några veckor sedan den utnämnde nye rektorn vid Lunds universitet fick utstå kritik för sin tro och kyrkotillhörighet.

Den svenska kultureliten har varit delad inför Svegfors relansering av "den förste moderne svensken" Dag Hammarskjöld. För en del är det mer än genant att en intellektuell person i ledande ställning pekar på en mystiker som förebild. Själv har jag inga invändningar mot Svegfors bok om Hammarskjöld. I september 2005 skrev Brygubben så här.

Kulturrådet lär få ny ordförande när Mats Svegfors kliver in på Sveriges Radio. Ett kulturråd där det varit för stor omsättning kring styrelsebordet den senaste tiden. Med tanke på att en ny kulturpolitik ska ersättta den från 1974, så finns det ett arbete som kräver uppkavlade armar här.

Att Mats Svegfors nappar på erbjudandet från Ove Joanson är inte svårt att förstå. Med hans egen beskrivning av en alltmer avlövad roll för landshövdingen och bakslaget när ansvarskommitténs förslag läggs underst i högen på statsminister Reinfeldts kansli, gör att det faller sig helt naturligt att han söker sig till ett nytt jobb. 60 år fyllda är det rätt lagom för honom att återvända till den publicistiska verksamheten de fyra-fem sista åren före pensioneringen.

Lite lustigt är det väl ändå att Mats Svegfors nu får jobbadress Oxenstiernsgatan när hans ansvarskommitté kom fram till att länsindelningen skapad av den som gett gatan dess namn borde skrotas.

Tillägg måndag 8 december kl 12:59: Vid presskonferensen meddelade Mats Svegfors att han lämnar ordförandeposten i Berling Media. Det rapporterar Kyrkans Tidning.

Tillägg kl 13:01: Vassa Eggen kommenterar och har bra länkar vidare.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: