12 december 2008

Brygubbens Adventskalender 12 december

Vad hade varit annorlunda om Finland hade blivit monarki? Idag för 90 år sedan blev den finske generalen Gustaf Mannerheim finsk riksföreståndare. Det läser jag i Sundsvalls Tidning. Tanken var alltså att det Finland som blivit fritt från rysk överhöghet skulle skaffa sig en kung. I väntan på att man skulle bestämma vem, så fich Mannerheim rycka in. Nu vet vi att ett år senare så blev det republik med president, som blev det finska statsskicket.

Kontrafaktisk historieskrivning är underhållande. Så jag föreställer mig att Fredrik Karl av Hessen, som valts till finsk kung i oktober 1918 också hade tillträtt sitt kungliga ämbete. Sen hade han gift in sig i det danska hovet. Det första världskriget hade slutat precis som vi lärt oss i historieböckerna.

Men redan 1932 hade sedan Danmark och Finland med förenade krafter startat ett anfallskrig mot Sverige. Efter två framgångsrika månader hade Såväl Malmö som Göteborg intagits och trupper närmare sig Stockholm. Då ansluter norrmännen. I slutet av januari 1933 står slaget om Stockholm och efter några svåra dagar kapitulerar svenskarna. Den 28 januari förklarar de tre segrarna att man har för avsikt att återupprätta en nordisk union. Inte som monarki, men väl republik. Detta är en världsnyhet och utnämningen av en ny tysk rikskansler kommer i skymundan på något vis.

De storsvenska nationalistiska strömningarna är kuvade och ett nordiskt samarbete i fred börjar byggas. De fyra länderna bidrar med sina skillda näringar till ett välstånd. I Tyskland hade Adolf Hitler en spik i foten den 19 mars 1933 och ett par veckor senare hade han dött i blodförgiftning.

Fisk, vattenkraft, järn, kullager, ost, röda korvar, gummistövlar, öl, vodka, mobiltelefoner, olja - allt i en enda röra bygger Norden med sin vacker skogsgröna och himmelsblå flagga med vita stjärnor.

Men jag har glömt vem som valdes till Nordens förste president i april 1933. Det kan knappast varit Dag Hammarskjöld. Han var inte känd än och för svensk för att komma ifråga. Någon som kommer ihåg?

Och hur var det med Andra världskriget? Ställdes det in eller var det någon annan galning som tog vid efter Hitler?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: