Den för dagen hornprydde Ljunggren fiskar efter det vinnande konseptet som gjort att den kristna kyrkan överlevt i 2000 år. Vilken är denentreprenör som inte avundas den starka affärsidén och den imonerande livslängden på företaget?
Det grundlägande är att vi har en relation till Gud. Vi människor måste därför vara engagerade att förnya tillämpningen av budskapet - att vi ska älska Gud över allt annat, och andra som oss själva.Se där en start på intervjun där det mest centrala i kristen tro, "företagets mission" och det personalpolitiska programmet.
Ärkebiskopen medger att Svenska Kyrkan i ett bestämt avseende skiljer sig från alla andra kyrkor, då det är mycket ovanligt med en kyrka som har ett partisystem för att välja in medlemmar i sina beslutande församlingar, från kyrkoråd till kyrkomöte. Han är också bekymrad över att det religiösa klimatet i Sverige verkar hämmande på människors tro.
De som är katoliker när de kommer hit har svårt att förtsätta på samma sätt som förr. Likaså islam. Miljön uppmuntrar inte religion.
Stig-Björn Ljunggren diskuterar frågor om hädelse med ärkebiskop Anders och får svaret:
Jag håller Jesus högt och tycker det är lite märkligt att en del tillfredsställer sig genom att smäda sådant som andra har heligt.
Samtidigt säger ärkebiskop Anders att han både hans egen tro och Gud själv står pall för hädande angrepp.
Med gott humor avslutas intervjun med tio korta frågor. Kul svar har ärkebiskopen på vem som bäst skulle gestalta honom själv på vita duken, nämligen Douglas Håge. Lille Fridolf som ärkebiskop. Undrar just om ärkebiskopinnan Kajsa skulle välja att låta Hjördis Petterson spela henne?
Andra bloggar om: svenska kyrkan, kyrkan, ärkebiskopen, stig-björn ljunggren, relation, uppsala, anders wejryd, hädelse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar