07 december 2008

Brygubbens Adventskalender 7 december

Det är andra söndagen i Advent. Det känns fortfarande nytt att vara tillbaka i läsningarna av den första årgången av tre i Svenska Kyrkans evangeliebok som bestämmer vilka tre texter som blir lästa i söndagens högmässa.

Jesus egna ord, som evangelisten Lukas återger dem, är varken särskilt inlindade eller lättsmälta:

Tecken skall visa sig i solen och månen och stjärnorna, och på jorden skall hedningarna gripas av ångest och rådlöshet vid havets och vågornas dån. Människor skall förgås av skräck i väntan på vad som skall komma över världen, ty himlens makter skall skakas. Då skall man få se Människosonen komma på ett moln med makt och stor härlighet. När allt detta börjar, så räta på er och lyft era huvuden, ty er befrielse närmar sig.

Det viktiga budskapet är att inte kröka rygg i orostider, när kris och katastrof hotar. Det är med lyfta huvuden som människan kan se att befrielsen kommer mänskligheten tillmötes. Jesus fortsätter:

Var på er vakt så att inte era sinnen fördunklas av omåttlighet och dryckenskap och livets bekymmer, annars överraskas ni av den dagen som av en snara, för den skall komma över alla som bor på jorden.

Även agnostikern eller ateisten med en humanistisk livshållning kan bruka jesusorden. Det är inte bara den troende människan som vinner på en måttlighet i livet. För visst var det de som omåttligt brukade pengar, som överraskades mest av lågkonjunkturens snara? Och visst är det den onyktre som snubblar omtöknad in i morgondagen?

Den kristna Guden skänker uthållighet och tröst. Det är Paulus glada budskap till församlingen i Rom på andra söndagen i Advent.

Godta därför varandra, så som Kristus har godtagit er till Guds ära.

Så låter det, Paulus uppmaning till samma kristna romare. Bra sagt och skrivet. Dagsens sanning, för den som har öron att höra med och ögon att se med.

Andra bloggar om: , , , ,

Läs hela texten Lukas kapitel 21, vers 25 - 36

Inga kommentarer: